Sivrihisar`da Gezilecek Yerler
Nasreddin Hoca`nın doğduğu ve Dünyanın merkezi olarak tanımladığı Sivrihisar , Eskişehir ilinin en büyük ilçesidir . Eskişehir`i herkes bilir de Sivrihisar çok bilindik bir yer değildir . Oysa tarihi dokusu , rengarenk sokakları , kültür değerleriyle keşfedilmeyi bekleyen harika bir yerdir.
Sivrihisar , Çal dağının eteklerinde , gökyüzüne doğru uzanan sivri kayaların arasına kurulmuş ve ismini de bu kayalardan almıştır . Sokaklarında yürürken bile kayalıkları görmeniz mümkündür . Bu da semte ayrı bir ihtişam katmaktadır.
Sivrihisar`ın Tarihi
Tarihi M.Ö 700 lü yıllara dayanan Sivrihisar , ünlü kral Midas`ın da memleketi olarak bilinmektedir . Ayrıca zamanının meşhur kral yolu da Sivrihsar semtinin içinden geçmektedir .
Roma , Bizans , Selçuklular , Frigler Ve Etilere ait tarihi kalıntılar da Sivrihisar ilçesinde yapılan kazı çalışmaları sırasında bulunmuş olup , Sivrihisar`ın tarihte bir çok medeniyete ev sahipliği yaptığı ortaya çıkmıştır.
Hristiyanlık dini yayılmadan önce , bütün varlıkların doğurucusu olarak bilinen Kibele`nin tapınağı Sivrihisar ilçesindedir .
Hristiyanlığın merkezi olarak bilinen Pessinus Antik Şehri de Sivrihisar ilçesi sınırları içinde bulunmaktadır .
Son olarak Sivrihisar`ın 1289 yılında Osmanlı hakimiyetine girdiği bilgisini de paylaşıyor , tarihi kısmı burada tamamlıyorum .
Sivrihisar`da gezilecek yerlerin bir çoğu Sivrihisar`ın merkezinde bulunuyor . İlk durak olarak merkeze gidip bir çok tarihi yeri gezebilirsiniz . Sivrihisar merkezini gezdikten sonra , Ballıhisar köyündeki Pessinus Antik Kenti ve Nasrettin Hoca`nın Köyünü ziyaret edip gezinizi tamamlayabilirsiniz .
Sivrihisar`da Gezilecek Yerler Listesi
1– Sivrihisar Tarihi Evleri 2- Kültür Evleri ve Müzeler * Metin Yurdanur Açık Hava Müzesi * Nasreddin Hoca Kültür Evi * Sivrihisar Kilim Müzesi 3-Ermeni Klisesi Surp Yerortutyun 4- Saat Kulesi | 5- Cami ve Medreseler * Ulu Cami * Kılıç Mescid Minaresi * Aziz Mahmud Hüdayi Cami * Hazinedar – Hoşkadem Cami * Kurşunlu Cami * Akdoğan Mescidi * Seyyid Şeyh Mahmud Süzani Külliyesi |
Sivrihisar Tarihi Evleri
Sivrihisar gezi rehberimizin ilk durağında , Sivrihisar`ın merkezinde bulunan Tarihi Evler geliyor . Sivrihisar`ın cıvıl cıvıl , rengarenk , Arnavut kaldırımlı dar sokaklarında yürümenin keyfi bir başka . Adeta açık hava fotoğraf stüdyosunda gibi hissediyorsunuz kendinizi . Kentte tarihi doku bozulmadan restorasyon çalışmaları yapılmış ve eski evler canlandırılarak harika bir atmosfer oluşturulmuş . Samimi sıcacık Sivrihisar sokaklarını çok seveceğinize eminim .
Zaim AĞa Konağı
Türkiye Büyük Millet Meclisi`nin Ankara dışında ilk kez Sivrihisar ilçesinde Zaim Ağa Konağı`nda toplanmıştır . Bu nedenle Zaim Ağa Konağı Kurtuluş Savaşı sırasında önemli kararların alındığı , tarihe tanıklık etmiş , kıymetli yerlerden biridir . Zaim Ağa Konağı`nda yapılan bu toplantı , Bakanlar Kurulu`nun Ankara dışında yaptığı ilk toplantı olarak da tarihe geçmiştir .
Konak girişi ücretsiz olup , içerisinde hediyelik eşyalar satılan bölümler mevcuttur . Bizim ziyaretimiz esnasında maalesef kapalı olduğu için ziyaret etme fırsatımız olmamıştı ama siz Sivrihisar gezi listenize Zaim Ağa Konağı`nı eklemeyi unutmayın .
Zaim Ağa Konağı konum olarak Sivrihisar`ın merkezinde bulunuyor . Tarihi sokaklarda gezerken kolaylıkla bulabilirsiniz .
Açık Hava Heykel Müzesi
Türkiye`nin ilk açık hava müzesi olma özelliğini taşıyan Metin Yurdanur Açık Hava Müzesi 2011 yılında açılmıştır . Müzedeki tüm heykeller Sivrihisarlı heykeltraş Metin Yurdanur tarafından yapılmıştır . Müze , Sivrihisar`ın kayalıkları üzerine kurulmuş olur , Ermeni Klisesi Surp Yerortutyun yakınlarında bulunmaktadır . Müzede Atatürk , Yunus Emre , Nasreddin Hoca , Yaşar Kemal gibi değerli kişilere ait heykeller , tarihi dokulu heykeller ve ilgi çekici başsız bir at heykeli bulunmaktadır .
Müzeyi gezmek tamamen ücretsiz , zaten açık bir alanda olduğu için yol kenarı gezerken bile heykelleri görebilme imkanınız oluyor .
Metin Yurdanur Açık Hava Müzesine Nasıl Gidilir ?
Açık Hava Müzesi konum olarak Sivrihisar ilçesinin merkezinde bulunuyor . Sivri kayalar üzerine kurulmuş olan Açık Hava Müzesi`ne ulaşmak için merkezdeki evleri gezdikten sonra sokak aralarından yürümeniz yeterli . Kolaylıkla ulaşabilirsiniz .
Ermeni Klisesi Surp Yerortutyun
Anadolu`nun 2. Büyük kilisesi olan Surp Yerortutyun 1650 yılında inşa edilmiştir . 1876 yılında çıkan bir yangında zarar görmüş ve 1881 yılında yeniden restore edilmiştir .Tamamı taş işçiliği ile inşa edilen kilise , ihtişamlı bir görüntüye sahip olup , 1915 Ermeni Soykırımından beri kullanılmamaktadır .
Açık Hava Müzesi`ni gezdikten sonra , Ermeni Kilisesi Surp Yerortutyun`u da ziyaret edebilirsiniz . Konum olarak müzenin tam karşısında olan Kiliseyi kolayca bulabilirsiniz .
Sivrihisar Saat Kulesi
Sivrihisar`ın heybetli saat kulesi semtin merkezinde , sokaklarında yürürken bile görebileceğiniz , Sivrihsar`ın meşhur kayalıklarının üzerine kurulmuştur . Saat Kulesi`ne merkezden kolaylıkla yürüyerek ulaşabilir , semte tepeden bakabilirsiniz .
Sivrihisar Saat Kulesi 1900 yılında inşa edilmiş , 12 metre yüksekliğe sahiptir . Enteresan bir bilgi geliyor , Saat Kulesinin çanı 2006 yılında çalınmış , Afyonkarahisar`da 2007 yılında bulunup yerine yeniden takılmış . 😊
Saat Kulesi`nin olduğu konuma günümüzde bir de cam teras inşa edilmiş ve Seyir Terası yapılmıştır .
Sivrihisar`a gittiğinizde mutlaka tepeden aşağıya , şahane Sivrihisar manzarasına bakmanızı tavsiye ederim.
Sivrihisar Ulu Camii
Sivrihisar gezimize merkezden devam ediyor ve konum olarak yine merkezde bulunan Ulu Camii`yi ziyaret ediyoruz .
Sivrihisar Ulu Cami 1232 yılında inşa edilmiş , 1274 yılında yeniden restore edilmiştir . Dört girişi bulunan cami , çatısını taşıyan 67 adet ahşap sütunları ile ziyaretçilerinin oldukça ilgisini çekmektedir .
Anadolu`nun nadir ahşap direkli camilerinden olma özelliğine sahip olan Ulu Camii , 2016 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine girmiştir . Sivrihisar`da görmeniz gereken yerler listenizde Ulu Camiiye mutlaka yer vermelisiniz .
Ulu Cami`ye gitmişken de hemen yakınında bulunan Alemşah Kümbeti`ni de ziyaret etmeyi unutmayın .
Kılıç Mescid Minaresi
Rivayete göre Sivrihisar , kılıçla fethedilmiş bu nedenle de Kılıç Mescidi`ne ismi fetihten verilmiştir . Tamamı ahşaptan yapılan Kılıç Mescidi yıkılınca geriye sadece minaresi kalmıştır . Mescitsiz Minare olarak da bilinir.
İlçe merkezinde dolaşırken önünüze çıkan Kılıç Mescid Minaresi , Sivrihisar`ın görülmeye değer önemli tarihi eserlerinden birisidir .
Sivrhisar Kilim Müzesi
Fotoğraf Kaynak : Sivrihisar Belediyesi
Sivrihisar`ın eski belediye binası restore edilerek modern bir kilim müzesine çevrilmiş . Girişi ücretsiz olan müzede Ulu Camiden getirilmiş değerli eserler , geleneksel kilim motifleri ve çeşitli dokuma örnekleri sergilenmektedir . Müzede canlı canlı kilim örme etkinliklerine de şahit olabilirsiniz . Bin bir emekle örülen şahane kilimlerin nasıl yapıldığına şahit olmak adına harika bir müze gezisi sizleri bekliyor . Oldukça modern ve iç ısıtan bu müzeyi mutlaka görmelisiniz .
Sivrihisar Kilim Müzesine Nasıl Gidilir ?
Kilim Müzesi , Sivrihisar`ın merkezinde Ulu Cami yakınlarında bulunuyor . Ulu Camiden yürüyerek kolaylıkla ulaşabilirsiniz .
Sivrihisar Nasreddin Hoca Kültür Evi
Fotoğraf Kaynak : Sivrihisar Belediyesi
2020 yılında hizmete açılan Nasreddin Hoca Kültür Evi kısa sürede tarihe yolculuk yapmayı severlerin uğrak yeri haline gelmiş . Kültür Evinde Sivrihisar`ın geleneksel kılık kıyafetleri , yöresel yemekleri , tarihi konaklarına ait yaşam alanları sergileniyor . Ayrıca kültür evinin dinlenip soluklanacak bir de çay bahçesi bulunuyor . Ben Sivrihisar`ı ziyaret ettiğimde malesef hizmete açık değildi o yüzden görme fırsatım olmadı ama siz bu şirin yeri görülecek yerler listenize eklemelisiniz .
Nasreddin Hoca Kültür Evine Nasıl Gidilir ?
Nasreddin Hoca Kültür Evi , ilçe merkezindeki tarihi konaklardan birinin restore edilmesiyle yapıldığı için tarihi sokaklarda gezinirken , yürüyerek kolaylıkla ulaşabilirsiniz .
Pessinus Antik Kenti
Fotoğraf Kaynak : Sivrihisar Belediyesi
Antik kent gezmeyi severler burada mı ? Sivrihisar`ın Ballıhisar Köyü`nde bulunan antik kent , Milattan Önce 8. yüzyılda Kral Midas tarafından kurulmuştur . Pessinus antik kenti zamanında Kibele`ye inanan insanların tapınma yeri olmuş ve Kibele için yapılan törenlere ev sahipliği yapmıştır . Ayrıca Hristiyanlık dininin de merkezi olarak bilinen Antik Kenti , Sivrihisar`da gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz .
Nasreddin Hoca`nın Köyü
Nasreddin Hoca`nın doğduğu yer olarak bilinen Hortu Köyü arnavut kaldırımlı , cumbalı evleriyle tarihi ve sıcacık bir dokuya sahip . Sivrihisar`a gelmişken mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri burası . Nasreddin Hoca 13. yüzyılda 1208 yılında Hortu Köyünde dünyaya gelmiştir .
Bazı rivayetlere göre Akşehir`de doğduğu söylense de Ulu Cami`de yapılan kazı çalışmalarından çıkan eserlere göre Nasreddin Hoca`nın memleketinin Sivrihisar olduğu kanıtlanmıştır .
Hortu Köyü`nde Nasreddin Hoca`nın ayrıca bir de evi bulunmaktadır . Nasreddin Hoca`nın evini ziyaret edip tarihe tanıklık etmek isterseniz sizleri Sivrihisar`da bekliyor . 🙂
Sivrihisar`a Nasıl Gidilir ?
Eskişehir Sivrihisar arası yaklaşık 100 km olup , otobüsle gitmek isterseniz Eskişehir otogardan , Sivrihisar otogarına yaklaşık 1 buçuk saate gidebilirsiniz .
Ankara – Sivrihisar arası 136 km olup , otobüsle gitmek isterseniz Ankara otogardan , Sivrihisar otogara ortalama 2 saate gidebilirsiniz .