Ayvalık`ta Gezilecek Yerler
Ayvalık , Balıkesir`in en cıvıl cıvıl ilçelerinden biri . Yaz tatili yapmak isteyen tatilcilerin de uğrak noktalarının başında geliyor . Yerli yabancı pek çok turistin ilgisini çeken Ayvalık`ta rengarenk sokakları ile Cunda Adası , muhteşem manzarası ile Şeytan Sofrası , tarihi sokakları ile Ayvalık merkez kesinlikle görülmeye değer yerlerden bazıları . Bu yazımızda sizlere Ayvalık`ta gezilecek yerler konusunu detaylıca anlatıyor olacağım . O zaman başlayalım . 🙂
Ayvalık`ta Gezilecek Yerler
- Ayvalık Sokakları
- Taksiyarhis Anıt Müzesi – Ayvalık Merkez
- Saatli Cami – Ayvalık Merkez
- Cunda Adası
- Yeni Çarohori Küçükköy
- Şeytan Sofrası
Ayvalık Sokakları
Ayvalık gezinizde mutlaka Ayvalık sokaklarında dolaşmalısınız . Tarihi sokaklarda görülmeye değer şahane yapılar var . Evlerin en belirgin özelliklerinin başında cumbalı olmaları , balkonlarının demirlikli olması , tokmaklı kapılara sahip olmaları geliyor . Tarihte birden fazla medeniyete ev sahipliği yapmış Ayvalık`taki yapıların arasında gezinirken kendinizi geçmişte bir gezintiye çıkmış gibi hissedebilirsiniz . Ayvalık`ta gezinirken bu mimarileri görmüş olmak ara sokaklardaki kafelerden birinde dinlenmek bana çok iyi gelmişti eğer sokak gezmeyi seven biriyseniz emin olun sizin de çok hoşunuza gidecek bu deneyim .
Taksiyarhis Anıt Müzesi
Taksiyarhis Kilisesi , Ayvalık`ın ilk kilisesidir . Kitabesinde 1844 yılında inşa edildiği yazan Rum – Ortodoks Kilisesi Baş melek Cebrail`e ithafen Başpiskoposluk kilisesi olarak inşa edilmiş .2012 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan restorasyon sonucunda Taksiyarhis Kilisesi , 2013 yılında Taksiyarhis Anıt Müzesi olarak hizmete açıldı .
Konum için buraya tıklayınız .
Saatli Cami
Adını çan kulesi üzerindeki saatten alan Saatli Cami , 1850 yıllarında Ayos İanni Kilisesi olarak inşa edilmiş . Cumhuriyetin ilanı sonrasında bölgeye yerleşen halkın cami ihtiyacını karşılamak için kiliseden camiye dönüştürülmüş . Camiye dönüştürüldüğü için , kilise içindeki ikonaların üzeri boyanmış onun dışında kilisedeki hiçbir şeye el sürülmemiş ve dönüşüm tamamlanmış . Ayvalık`a giderseniz bu tarihi yapıyı da ziyaret etmenizi tavsiye ederim . Tahksiyarhis Kilisesi`ne de yakın konumda olan Saatli Cami`yi kiliseden sonra ya da önce ziyaret edebilirsiniz . Konum için buraya tıklayınız .
Cunda Adası
Eveeet sıra geldi gözünüzü gönlünüzü renkleriyle şenlendirecek Cunda Adası`nı anlatmaya ! Burayı sevmeyen de yoktur herhalde . Cıvıl cıvıl bir ada burası . Benim gibi fotoğraf çekmeyi , çekilmeyi seven biriyseniz eğer muhtemelen Cunda sokaklarında kaybolacaksınız . Kaybolmaktan da büyük bir keyif alacağınıza eminim çünkü girip çıkacağınız her sokak size apayrı renkler sunacak .
Birbirinden güzel kahvaltı mekanlarından birinde kahvaltı ile güne başlayabilirsiniz mesela en popüleri Karadeniz Pastanesi ! Yaz aylarında gittiğimiz için aşırı kalabalık bir mekandı ama sakin zamanları sanki daha mı tatlı olur ne dersiniz . Kahvaltı sonrası sokakları gezebilir , Cunda`nın hediyelik eşyacılarından sevdiklerinize hediyeler alabilirsiniz . Cunda hatıralarım evimi süslüyor yıllardır neden sizinkini de süslemesin . 🙂 Vee tabiki denizin , mavinin tadını çıkarmak istiyorsanız Cunda plajları da sizleri bekliyor .
Cunda Adası`na Nasıl Gidilir ?
Cunda Adası`na Ayvalık`tan kara yolu veya deniz yolu ile ulaşabilirsiniz . Kendi aracınızla gidecekseniz eğer yaklaşık yarım saatlik bir yolculukla Cunda Adası`na gidebilirsiniz . Konum için buraya tıklayınız .
Cunda Adası`na karadan toplu taşıma ile gidecekseniz Ayvalık merkezden yarım saatte bir hareket eden belediye otobüsleri ile sabah 06:00 ile gece 01:00 arasında Cunda Adası`na ulaşım sağlayabilirsiniz .
Deniz yolu ile Cunda Adası`na gitmek istiyorsanız da Ayvalık Limanı`ndan saat başı hareket eden feribot seferleri ile Cunda Adası`na gidebilirsiniz .
Yeniçarohori – Küçükköy
Ayvalık`a gidip de görmeden döndüğüm ve cidden pişman olduğum bir yer burası . Malesef ben gidemedim ama siz gidin . Ayvalık`ın Sanat Köyü olarak bilinen köyde eskiden yeniçeriler çoğunlukta yaşarmış bu nedenle de köye Yeniçarohori ismi verilmiş . Günümüzdeki ismi ise Küçükköy !
Burası eski bir Rum köyü , haliyle evler de Rum mimari özelliklerini taşıyor . Bir dönem de Boşnaklar yaşamış bu köyde , bu sebeple de Boşnak yemekleri de yemek kültürlerine yerleşmiş .
Köyde neler yapabilirsiniz ? Tarihi köy sokaklarında gezebilir , sanat atölyelerinde vakit geçirebilirsiniz . Tarihi sokaklar zaten bir köyü ziyaret etmek için yeterli bir sebeptir benim için . Ayvalık`ın meşhur Şeytan Sofrası da Küçükköy`e oldukça yakın konumda . gelmişken burayı da ziyaret edebilirsiniz . Biz Ayvalık merkez ardından Şeytan Sofrası yapmıştık o yüzden arada Küçükköy`ü atlamışız malesef ama enerjiniz yerindeyse önce Ayvalık merkez sonra Küçükköy ve günbatımında Şeytan Sofrası bence harika bir rota olur !
Küçükköy`e Nasıl Gidilir ?
Ayvalık otogardan kalkan Küçükköy dolmuşları ile Küçükköy`e ulaşabilirsiniz . Kendi aracınızla gidecekseniz eğer konumu da buraya bırakıyorum . Ayvalık`tan yaklaşık 10 dakikalık bir yolculukla Küçükköy`e ulaşabilirsiniz .
Şeytan Sofrası
Ayvalık`ın en popüler yerlerinden birisi de şüphesiz ki Şeytan Sofrası ! Şeytan Sofrası gün batımı manzarası ile oldukça meşhur bir destinasyon . Ayvalık merkezinde keyifli bir gün geçirip sokakları keşfettikten sonra gün batımı manzarasına karşı çay – kahve içmek için Şeytan Sofrası`na gitmenizi tavsiye ederim . Gerçekten de görülmeye değer bir manzara sunan Şeytan Sofrası`nı mutlaka listenize eklemelisiniz .
Peki , Şeytan Sofrası ismini nereden alıyor ? İlginç bir isim değil mi sizce de ? Rivayete göre 1500 lü yıllarda Osmanlı egemenliği altında Ayvalık`ta Rumlar yaşarmış . Bölede yaşayan Rumlardan biri olan Penelope isimli kişi kiliseye karşı gelmiş ve cezalandırılmış . Suçu nedeniyle şeytan olarak nitelendirilen Penelope gidecek yer bulamayınca bugünkü Şeytan Sofrası olarak bilinen tepeye yerleşmiş ve uzun yıllar burada yaşayanmış . Yıllar sonra Ayvalık`ta ciddi bir kuraklık yaşanmış ve halk bu kuraklığın sebebinin Penelope olduğunu düşünmüş . Onu öldürme kararı almışlar ve Şeytan Sofrası`na gitmişler . Penelope ise gelen halka yemekler dolusu bir sofra hazırlamış , açlıktan kırılan insanlar yemek yerken de buradan kaçmış . Kaçarken de tepede bir ayak izi bırakmış . Bu nedenle tepenin ismi Şeytan Sofrası olmuş .
Pek çok turist de Şeytan Sofrası`nı şeytanın ayak izini görmek için ziyaret eder . İlginç gerçekten . Tepeden Ayvalık`ta bulunan tüm adaları görebiliyor , eşsiz manzaraya dalıp gidiyorsunuz . Boşverin şeytanın ayak izini falan siz manzaranın tadını çıkarın !
Şeytan Sofrası Nerede ? Nasıl Gidilir ?
Şeytan Sofrası Ayvalık ilçe merkezinin 8 kilometre güneyinde bulunuyor . Kendi aracınızla gidecekseniz eğer konum için buraya tıklayınız . Eğer aracınız yoksa önce Sarımsaklı`ya giden toplu taşımalar ile Sarımsaklı`ya gidip oradan da tepeye çıkan taksilere binebilirsiniz .
Ayvalık`ın Sarımsaklı plajı da meşhur bu da bonus olsun ! Deniz keyfi için tercih edebilirsiniz .
Ayvalık gezi rehberimi burada noktalıyorum , umarım sizler için faydalı olur !
Sevgiyle kalın !