Selçuk`ta Gezilecek Yerler
İzmir`in Selçuk ilçesi buram buram tarih kokan muhteşem bir ilçemiz . Şirin mi şirin köyü Şirince`si , antik şehri Efes`i ile yerli yabancı bir çok insanın akın akın ziyaretine uğruyor . Dünyanın en büyük Antik tiyatrosu , 3. en büyük kütüphanesi yine Selçuk`ta bulunuyor . Hristiyanlık dinine inanan insanların hac merkezi Meryem Ana evi de Selçuk ilimizdedir . Daha ne olsun . Hadi gelin sırasıyla tarihi yerleri birlikte gezelim .
Selçukta Görülmesi Gereken Tarihi Yerler
Biliyorsunuz İzmir sıcak bir ilimiz bu nedenle sıcakta gezilmesi zor yerleri sabahın ilk saatlerinde gezecek şekilde bir sıralama yaparsak eğer , gezi listemizi şöyle oluşturabiliriz .
- Efes Antik Kenti
- Meryem Ana Evi
- Yedi Uyurlar Mağarası
- Artemis Tapınağı
- Efes Müzesi
- İsa Bey Cami
- Aziz Yohannes Bazilikası
1- Efes Antik Kenti
Efes Antik Kenti Celcus Kütüphanesi
2015 yılında Unesco Dünya Mirası listesine eklenen Efes Antik Kenti , Milattan Önce 6000 yıllarında Selçuk ilçesinin 3 km güneybatısında kurulmuş . Tarih boyunca bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış antik kent , günümüzde yerli yabancı pek çok turistin ilgisini üzerine çekiyor .
Efes Antik Kenti içerisinde görülmesi gereken yerler :
Antik Tiyatro : Dünyanın en büyük antik tiyatrosudur döneminde gladyatör dövüşlerinin yapıldığı yerdir .
Celcus Kütüphanesi : Dünyanın 3. büyük kütüphanesi Celcus Kütüphanesi Romalılar tarafından yaptırılmıştır .
Domitian Tapınağı : Tarihte ilk kez bir ölümlü için yapılan Pagan tapınağı , Roma İmparatoru Domitian için yaptırılmıştır .
Kuretler Caddesi : 280 metrelik bir alana sahip olan cadde , Efes Antik Kenti`nin ilk ana caddesidir .
Herakles Kapısı : Kuretler caddesi üzerine kurulan Herakles Kapısı yaya ve araç trafini kontrol etmek için yapılmıştır .
Efes Antik Kenti Nerededir ? Giriş Ücreti Ne Kadar ?
Efes Antik kenti Selçuk`a 3 km uzaklıkta bulunuyor . Aracınızla yaklaşık 10 dakikada kente ulaşabilirsiniz . Konumu için buraya tıklayınız .
Efes Antik Kenti Giriş Ücreti 700 tl olup , müzekart geçerlidir .
Haftanın her günü açık olan müzeyi , sabah 08.00 akşam 19.00 arasında ziyaret edebilirsiniz .
2- Meryem Ana Evi
Katolik bir mabet yeri olan Meryem Ana Evi , Katolik Rahibesi Anne Catherine Emmerich`in rüyaları üzerine bulunmuştur . Katolik hacıların inancına göre de Meryem Ana Havari Yuhanna tarafından bu eve getirilmiş ve cennete alınana kadar bu evde yaşamıştır . Günümüzde bir çok katolik , hac ziyaretlerini burada gerçekleştiriyor .
Haftanın her günü sabah 08.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz .
Meryem Ana Evi Nerede ? Giriş Ücreti Ne kadar ?
Meryem Ana Evi giriş ücreti : Yetişkin 20 tl – Öğrenci 10 tl / Otopark ücreti : 50 tl
Meryem Ana Evi Selçuk`a 7 km uzaklıktadır . Konumu için buraya tıklayınız .
3- Yedi Uyurlar Mağarası
Yüzyıllar boyunca nesilden nesile aktarılmış Yedi Uyuyanlar`ı bir çoğumuz biliyoruz . İslamiyet dininde Ashab-ı Keyf olarak bilinen bu yedi kişinin Tarsus ya da Afşin`de bir mağarada 200-300 yıl uyuduğu rivayet edilirken , Hristiyanlık dininde ise Efes`te bulunan mağarada uyudukları rivayet ediliyor .
Rivayete göre , Milattan sonra 250 yılında imparator Decious zamanında yaşayan 7 kişi , kralın kendisini Tanrı ilan etmesine karşı gelmeleri üzerine kaçıp Efes`te bulunan bir mağaraya sığınırlar . Aslında 6 kişi yola çıkarlar ve yolda karşılaştıkları çoban da onlara köpeği Kıtmir ile katılarak onları Efes`te bildiği bir mağaraya götürür . 7 genç mağarada uyuyakalır ve uyandıkları zaman karınları acıkır . Gençlerden birisi şehre ekmek almaya iner . Fırıncı verdikleri paranın artık kullanılmadığını söyleyince gençler yıllardır uyuduklarını fark eder . Rivayete göre bu 7 genç Allah tarafından yüzyıllarca uyutularak , kötü kraldan kurtarılmışlardır . Hristiyanlar için çok kıymetlidir . Döneminde hristiyan insanların mağara etrafına gömülmek istedikleri civarda pek çok mezarın olduğu da biliniyor .
Gerçek mağara nerededir kesin bir bilgi olmasa da bu özel yer Selçuk`ta görülmesi gereken yerlerden birisidir .
Yedi Uyurlar Mağarası`na Nasıl Gidilir ?
Selçuk merkeze 3-4 km uzaklıktaki mağaraya aracınızla yaklaşık 10 dakikada kolaylıkla gidebilirsiniz .
Konum için buraya tıklayınız .
4- Artemis Tapınağı
Milattan önce 550 yılında inşa edilen Artemis Tapınağı`nın tamamı mermerden yapılmıştır . Dünyanın yedi harikasından biri olarak bilinen tapınaktan günümüze ise bir kaç mermer parçası kalmıştır . Ne üzücü …
Artemis Tapınağı`na Nasıl Gidilir ?
Efes Müzesi`ne 700 metre uzaklıktaki Artemis Tapınağı`na Park içi yolu üzerinden yaklaşık 10 dakika yürüyerek ulaşabilirsiniz . Konum için buraya için tıklayınız .
5- Efes Müzesi
Artemis Heykeli
Efes Müzesi , Selçuk`ta görülmesi gereken bir diğer yerlerden birisi . Müze içerisinde Efes Kazı alanından bulunan tarihi kalıntılar sergileniyor . Bunlardan en önemlisi Artemis Tapınağı`nda bulunan Artemis Heykeli .
Efes Müzesi Giriş Ücreti Ne Kadar ?
Haftanın her günü açık olan müzeyi sabah 08.00 akşam 19.30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz .
Giriş ücreti : 220 tl , müzekart geçerli .
Efes Müzesine Nasıl Gidilir ?
Efes Müzesi Selçuk`ta merkezi bir konumda bulunuyor . Eğer Selçuk`ta kendi aracınızla geldiyseniz merkezde bir yere aracınızı park edip yürüyerek müzeye ulaşabilirsiniz . Otobüs kullanacaksanız da otogardan Selçuk merkeze giden araçlara binip önce merkeze gelmeli , merkezden de yürüyerek müzeye gidebilirsiniz .
Konum için buraya tıklayınız .
6- İsa Bey Cami
Fotoğraf Kaynak : Vikipedi
İsa Bey Cami 1374-1375 yılları arasında Aydınoğulları`ndan İsa Bey tarafından yaptırılmıştır . 19. yüzyılda kervansaraya olarak da kullanılan cami , Anadolu cami mimarisinin ilk örneklerini taşımaktadır . Konum olarak Artemis Tapınağı ile Saint Jean Kilisesi arasında bulunmaktadır . Konum için buraya tıklayınız .
7- Aziz Yohannes Bazilikası
Fotoğraf Kaynak : Vikipedi
Aziz Yohannes Bazilikası , Bizans İmparatoru Büyük Iustinianus tarafından yaptırılırmıştır . 6 kubbeli olan Bazilika dönemin en büyük yapılarından biridir ve Hristiyanlar için çok önemlidir . Konumu için buraya tıklayınız .
Selçuk`ta güne erken başlarsanız eğer yarım günde listedeki tarihi tüm yapıları gezebilir , günün kalan yarısında da Selçuk`un mutlaka görülmesi gerek en şirin köyü , Şirince Köyü`nü ziyaret edebilirsiniz .
Eğer Selçuk`a ayıracak 2 gününüz varsa 1 günde tarihi yerleri , diğer günde de Şirince`yi doya doya gezebilirsiniz . 2 gün bu gezi için çok daha yeterli olacaktır .
Şirince Köyü
Selçuk`un adı gibi şirin köyü Şirince eski bir Rum Köyü . Selçuk`un görülmesi gereken , gezmesi en keyifli yerlerinden birisi burası . Tarihi evleri , rengarenk cıvıl cıvıl sokakları ile yerli yabancı pek çok insanın ilgisini çekiyor Şirince . Maya takvimine göre 2012 yılında kıyamet kopacağı ve sadece Şirince Köyü`nün kıyametten etkilenmeyeceği söylentisi üzerine bir çok insan o dönemde Şirince`ye akın etmişti . Böyle de bir hikayesi var . 🙂
Şirince`ye Nasıl Gidilir ?
Selçuk otogardan her 20 dakikada bir kalkan dolmuşlar aracılığıyla Şirince`ye ortalama 25 dakikada kolaylıkla gidebilirsiniz .
Şirince`ye aracınızla gidecekseniz konum için buraya tıklayınız .
Şirince hakkında detaylı bilgi için , Şirincegezirehberimi inceleyebilirsiniz .
Geçen yaz ailecek gezdik. İlkbaharda da gitmiştik her mevsim ayrı güzel. Hem tarihi kültürel hem de Selçuk’ta bulunmak keyifliydi.