Şirince Gezi Rehberi : Şirince`de Gezilecek Yerler
İsmi gibi şirin mi şirin bir Rum Köyü olan Şirince , İzmir`in Selçuk ilçesinde bulunuyor . Uzun zamandır gitmek görmek istediğim yerlerden biriydi . Geçen yıl Ege gezimizin dönüşünde Şirince`yi gezme fırsatımız oldu . Esnaftan öğrendik ki şirin köyümüzün ismi aslında zamanında Çirkinceymiş . Oldu mu hiç 🙂 Bu kadar şirin bir köyün ismi nasıl Çirkince olabilir dedik ve öğrendik ki aslında Kırkınca`dan dil telaffuzu zorluluğu sonucu Çirkince`ye dönüşmüş . Cumhuriyet yıllarında dönemin valisi sağolsun bu şirin köyün ismini Şirince olarak değiştirmiş . Çok daha iyi yapmış . 🙂
Şirince`de Gezilecek Yerler
1- Şirince Çarşısı ve Tarihi Sokakları
2 – Aziz John Baptist Kilisesi
3– Taş Mektep Müzesi
4- Nişanyan Evleri Otel
5- Nesin Matematik Köyü
6- Nişanyan Kaya Mezarı
1 – Şirince Çarşısı ve Tarihi Sokakları
Şirince`nin arnavut kaldırımlı tarihi sokakları listemizin görülmesi gereken ilk yerlerinden biri . Bu sokaklarda dolaşmalı , yerli hakla köyün tarihi hakkında sohbet etmeli ve tarihi dokusunu ruhunuzda hissetmelisiniz . Tepelere kurulmuş bir köy olduğu için yokuş yukarı köyü geziyor , tepeden aşşağıya baktığınız manzaralara doyamıyorsunuz . Önce köyü gezip ardından çarşıdaki hediyelik eşya dükkanlarını gezip kendinize ve sevdiklerinize Şirince hatırası alabilirsiniz .
2- Aziz John Baptist Kilisesi
Fotoğraf Kaynak : Kültür Envanteri
Tarihi 18. yüzyıllara dayanan kilise , Şirincenin manzaralı bir konumunda bulunuyor . Şirince`ye yolunuz düşerse kiliseyi mutlaka ziyaret edin çünkü hem kiliseyi hem de şahane Şirince manzarasını görme şansınız oluyor . Biz gittiğimizde malesef kilise restorasyondaydı bu nedenle kiliseyi göremedik ama köye tepeden bakmaya doyamadık .
Aziz John Baptist Kilisesi`ne Nasıl Gidilir ?
Şirince çarşıdan yokuş yukarı sokak aralarında yürürken kiliseye kolaylıkla ulaşabilirsiniz .
3- Taş Mektep Müzesi
Fotoğraf Kaynak : Kültür Envanteri
Tarihte bir Rum okulu olarak kullanılan Taş Mektep , günümüzde Artemis Restaurant`ın bünyesinde hem restaurant hem de bir bölümü müze olarak kullanılmaktadır . Müzeye giriş ücretsizdir .
4- Nişanyan Evleri Otel
Seven Nişanyan tarafından yapılan Nişanyan Evleri Otel , Şirince`nin geleneksel evlerini , tarihi dokusunu günümüze taşımak , koruyabilmek için inşa edilmiş . Bu güzel proje sayesinde Şirince`de kalmak isteyen insanlar için de tarihi konaklarda konaklama imkanı sunuluyor .
Nişanyan evleri Hotel arazisi içinde görülmeye değer 12 metre uzunluğunda bir de Hodri Meydan Kulesi bulunuyor .
5- Nesin Matematik Köyü
Seven Nişanyan ve Ali Nesin öncülüğünde kurulan ve konum olarak Şirince`ye 1 km uzaklıkta bulunan Nesin Matematik Köyü de Şirince`de görülmesi gereken yerler arasında geliyor .
Matematik Köyü bünyesinde kırk yataklı dört adet koğuş , elli kişi kapasiteli bir derslik , 2 adet banyo , yemekhane ve de amfi bulunuyor . Köy halkının da maddi desteğiyle 3 ayda kurulan Matematik Köyü`nde dünyadan ve ülkemizden bir çok bilim insanı ders vermektedir .
6- Nişanyan Kaya Mezarı
Aynı bölgede son olarak görülecek diğer yer ise Nişanyan Kaya Mezarı . Yekpare bir kayanın oyulması ile inşa edilen Nişanyan Kaya Mezarı`nın inşaatı 3 yıl sürmüş ve 2012 yılında ziyarete açılmıştır .
Şirince`ye Nasıl Gidilir ?
Selçuk otogardan her 20 dakikada bir kalkan dolmuşlar aracılığıyla Şirince`ye ortalama 25 dakikada kolaylıkla gidebilirsiniz .
Şirince`ye aracınızla gidecekseniz konum için buraya tıklayınız .