Yürüyen Köşk
Yalova`nın merkezinde , Araştırma Sahili ile Çiftlikköy Sahili arasında bulunan Yürüyen Köşk , Yalova`nın en gözde mekanlarından birisi . Sahil şeridi üzerinde olması ve Atatürk`ün Yalova`da bulunan üç evinden biri olması sebebiyle Yürüyen Köşk , yerli yabancı bir çok turist tarafından ziyaret ediliyor . Köşkün ismini almasına sebep olan ulu çınar da en az köşk kadar ziyaretçilerin ilgisini çekiyor .
Yürüyen Köşk`ün öğrenenleri kendine hayran bırakan bir de hikayesi var . Bu hikayede Yürüyen Köşkü epey popüler hale getirmiş . Atatürk , 1929 yılı Ağustos ayında , İstanbul`dan Bursa`ya doğru yola çıkar . Yalova açıklarından geçerken , Yalova Sahil`de bir çınar görür . Tekneyle sahile iner ve çınarın gölgesinde dinlenir . Çınar ağacını çok beğenir ve bu çınarın yanına kendisine bir ev yapılmasını emreder . İki katlı , ahşap bir ev 22 günde tamamlanır ve Eylül ayında kullanıma hazır hale gelir .
Aradan bir yıl geçer ve ulu çınarın dalları büyür , Atatürk`ün evinin çatısına ve duvarına dayanmaya başlar . Atatürk Yalova`da bulunan evine geldiği sırada , evinin bahçesindeki bahçıvanın ulu çınarın dallarını kesmeye çalıştığını görür . ” Dal kesilmeyecek , köşk kaydırılacak . “ emrini verir ve köşkü taşıma çalışmaları başlar . Köşkün etrafı temel seviyesine inecek kadar kazılır ve köşkün altına tramvay rayları yerleştirilir . Önce köşkün terası taşınır ardın da binanın kalan kısmı tramvay sistemi ile kaydırılarak yerinden taşınır . Ulu çınar da bu sayede kesilmekten kurtulmuş olur . Bu olay sebebiyle de köşkün ismi Yürüyen Köşk olur .
Yürüyen Köşk`te Kahvaltı
Yürüyen Köşk`ün bahçesinde bir de denize karşı çay , kahve içebileceğiniz , sabah erken saatlerde gittiyseniz eğer kahvaltı yapabileceğiniz kafetarya bulunuyor .
Not olarak kafetaryaya uzun zamandır gitmedik , biz gittiğimiz zamanlarda servisi iyiydi ancak son yorumlarını çok olumlu göremedim malesef , bunu da eklemek istedim …
Yürüyen Köşk Nerede ? Yürüyen Köşk`e Nasıl Gidilir ?
Yürüyen Köşk , Yalova`nın merkezinde , Araştırma Sahili ile Çiftlikköy Sahili arasında bulunuyor.
Yürüyen Köşk`e gitmek için ido feribot iskelesinin yanındaki sahil girişinden Araştırma Sahili`ne giriş yapmanız gerekiyor , Araştırma Sahili boyunca yürüyerek sahil bitiminde Yürüyen Köşk`e ulaşabilirsiniz .
Sahilde yürümek istemiyorsanız eğer , aracınız ile de Yürüyen Köşk`e gidebilirsiniz . Yalova Adliyesi`ne aracınızla gidip , adliye civarında aracınızı park edip , adliyenin solundaki sahil girişinden sahile giriş yaparsanız direk Yürüyen Köşk giriş tabelasına ulaşabilirsiniz . Konum için buraya tıklayınız .
Yürüyen Köşk 2024 Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri
Giriş Ücreti : Yetişkin 10tl , Öğrenci 4tl , 65 yaş üstü ücretsiz
Ziyaret Saatleri : Pazartesi günleri hariç haftanın 6 günü sabah 10:00 – akşam 17:00 saatleri arasında Yürüyen Köşk`ü ziyaret edebilirsiniz .
🌟 Yazardan Tavsiyeler
Yürüyen Köşk sahil şeridi üzerinde olduğu için , Yürüyen köşk ziyaretinize sahil yürüyüşü de eklemenizi tavsiye ederiz .
İdo feribot iskelesi yanından sahile giriş yapabilirsiniz ya da tam tersi Çiftlikköy`den Yalova`ya doğru sahile girip yürüyüşünüzü Yürüyen Köşk de bitirebilirsiniz .
Eğer deniz kenarında bisiklet sürmeyi seviyorsanız , Yürüyen Köşk ziyaretinize bir de bisiklet keyfi ekleyebilirsiniz . İdo feribot iskelesinden başlayan bisiklet ve yürüyüş yolu Çiftlikköy ve sonrasına da gidiyor . İdo feribot iskelesinden bisiklete atlayıp , Yürüyen Köşk`ü ziyaret edebilirsiniz .
Peki ya piknik sever misiniz ? Araştırma sahili üzerinde bir çok alanda piknik yapabileceğiniz alanlar mevcut . Burada mangal yakma imkanı da var . Yürüyen Köşk gezinizin öncesinde ya da sonrasında sahilde piknik de yapabilirsiniz .
Umarım bu içerik sizler için faydalı olmuştur . Yürüyen köşke gidecek olanlara şimdiden keyifli geziler dileriz .
Giriş ücretlerini öğrenebilir miyim? Acaba
Merhaba bahçe girişi ücretsiz .
Köşkü ise pazartesi günleri hariç diğer günler ziyaret edebilirsiniz .
2024 yılı Köşk giriş ücreti : 5tl