Kuzguncuk`ta Gezilecek Yerler

Kuzguncuk , İstanbul`un Üsküdar ilçesinde bulunan tarihi bir semtimiz . Paşalimanı ve Beylerbeyi arasında yer alıyor . Eski adı Altın Kiremit anlamına gelen Hrisokeramos`tur . Semte bu ismi , Kuzguncukta bulunan çatısı altın yaldızlı kiremetlilerle kaplanmış bir kiliseden esinlenerek verildiği biliniyor . Bir başka rivayete göre de semtin eski adı Kosinitza`dır ve zamanla bozularak Kuzguncuk`a dönüşmüştür . Yine bir başka rivayette ise Evliya Çelebiye göre semt ismini zamanında semte yerleşmiş Kuzgun Baba isimli bir veliden almıştır .

kuzguncuk-sokak-1024x683 Kuzguncuk`ta Gezilecek Yerler

Kuzguncuk , çok fazla farklı dinden yaşamış insanların bulunduğu bir semtimiz . 17. yüzyılda Museviler ve Rumlar semtte yaşarken , 18. yüzyıl itibariyle semte Ermenilerin de yerleşmesiyle , Kuzguncuk daha çok gayrimüslim insanların yaşadığı bir yerleşim yeri olmuş . Osmanlı dönemi müslümanları Kuzguncuk bölgesine çok ilgi göstermemiş ancak günümüzde İstanbul`un en popüler semtlerinden biri haline gelmiştir . Özellikle gençlerin çok fazla ilgisini çeken , rengarenk bir semt Kuzguncuk .

Kuzguncuk`ta Gezilecek yerler

  • Kuzguncuk Sokakları
  • Kuzguncuk Bostanı
  • Fethi Paşa Korusu
  • Kuzguncuk Sahili
  • Kuzguncuk Cami , Sinegog ve Kiliseleri
  • Kuzguncuk Köşkleri

1- Kuzguncuk Sokakları

Kuzguncuk-sokaklari-1-1024x683 Kuzguncuk`ta Gezilecek Yerler

Kuzguncuk gerek renkli evleri , gerek tarihi dokusuyla birçok diziye ev sahipliği yapmış bir İstanbul Semti . Bunlardan bazıları Ekmek Teknesi , Perihan Abla dizisidir . Öyle ki Kuzguncuk`ta Perihan Abla adında bir sokak bile bulunuyor . Kuzguncukta görülmesi gereken sokaklar listesi yapacak olursak bunlar ; İcadiye Caddesi , Perihan Abla Sokağı , Üryanizade Sokak , Kuzguncuk Bostanı karşısında bulunan Simitçi Tahir sokak olarak listelenebilir .

2- Kuzguncuk Bostanı

Kuzguncuk-Bostani-1024x683 Kuzguncuk`ta Gezilecek Yerler

2014 yılından beri Üsküdar Belediyesi tarafından bakımı üstlenilen Kuzguncuk Bostanı 17 dönümlük bir araziye sahip . Bu bölgenin temizliği , peyzaj düzenlemesi , bölgede gerçekleşen sosyal faaliyetler belediye tarafından özenle yapılıyor . Bostanda bölüm bölüm hobi bahçeleri , tarım alanları , çocuklar için oyun sahaları , basketbol sahası , yürüyüş yolları , mesire bölümü bulunuyor . Kuzguncuk`ta yaşayan insanların ilgisini çektiği kadar , tam karşısında bulunan rengarenk ev manzarası nedeniyle de fotoğrafsever bir çok insanın da ayrıca ilgisini çekiyor Kuzguncuk Bostanı . Kuzguncuk`ta mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında geliyor .

3- Fethi Paşa Korusu

Fethi-Pasa-Korusu-1024x683 Kuzguncuk`ta Gezilecek Yerler

Üsküdar sahile yürüme mesafesinde olan Fethi Paşa Korusu mutlaka görmeniz gereken yerler listenizde olmalı . Boğaz manzarası , yemyeşil dokusuyla insana huzur veren bir koru burası . Burada sevdiklerinizle yürüyüş yapabilir ,yanınıza bir kitap alıp doğada kitap okuyabilirsiniz . Koru içinde doğa yürüyüşü yapabilir , harika fotoğraflar çekilebilirsiniz .

Fethi Paşa Korusu`na Nasıl Gidilir ?

Fethi Paşa Korusu Üsküdar ilçemizde Kuzguncuk`a ve Üsküdar merkeze yürüme mesafesinde bulunuyor . Koruya isterseniz yürüyerek gidebilirsiniz , konumu buraya bıraktım . İsterseniz de Üsküdar`dan Çengelköy istikametine giden herhangi bir minibüs ya da iett aracına binerken Fethi Paşa Korusu yakınında inerek ulaşabilirsiniz .

4- Kuzguncuk Sahili

Kuzguncuk-Sahili-1024x683 Kuzguncuk`ta Gezilecek Yerler

Kuzguncuk Sahili , yürüyüş yapmak , deniz havası almak isteyen Kuzguncuk halkının nefes alma yeri diyebiliriz . Kuzguncuk`u gezdikten sonra , deniz kenarı banklarda oturup dinlenebilir ya da çay bahçesinde çay kahve molası verebilirsiniz .

5- Kuzguncuk camii , Sinagog ve Kiliseleri

Kuzguncuk farklı dinden insanların birlikte yaşadığı bir semt olduğu için semtte bu insanların dini inançlarına uygun farklı ibadethaneler bulunuyor . Ayrıca semtte öyle bir sokak var ki bu sokakta hem cami hem sinagog ve bir de kilise birbirine oldukça yakın mesafede bulunuyor . 3 farklı ibadethanede , farklı dinden insanlar ibadetlerini yapıp , bu semtte hoşgörü içinde yaşıyorlar . Hadi gelin birlikte Kuzguncuk`ta görülmesi gereken tarihi yerler listesini inceleyelim .

1- Kuzguncuk Camii

Kuzguncuk-Cami-1024x683 Kuzguncuk`ta Gezilecek Yerler

Kuzguncuk`ta Müslüman nüfusun artmasıyla birlikte müslümanlar için de ibadethane ihtiyacınız karşılamak için , 1850 li yıllarda Kuzguncuk Camii inşa edilmiş ve 1952 yılında da ibadete açılmış . Kuzguncuk Camii , Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi ile yan yana bulunuyor .

2- Üryanizade Ahmet Esat Efendi Camii

Uryanizade-Ahmet-Esat-Efendi-Camii-1024x683 Kuzguncuk`ta Gezilecek Yerler

Ahmet Esat Efendi tarafından 1860 yılında yapılan camii , Kuzguncuk`ta Abdullahağa caddesi üzerinde bulunuyor . Boğaz manzaralı bu tarihi cami , Kuzguncuk gezinizde mutlaka görülecek yerler listenizde olmalı .

3- Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi

Surp-Krikor-Lusavoric-Kilisesi-1024x683 Kuzguncuk`ta Gezilecek Yerler

Kuzguncuk`un merkezinde , iskelenin karşısında bulunan kilise 1835 yılında ibadete açılmış . İstanbul’un dıştan kubbeli tek Ermeni kilisesi olma özelliğini taşıyan Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi , Kuzguncuk`ta görülmesi gereken tarihi yerlerden birisidir .

4- Ayios Panteleimon Rum Ortodoks Kilisesi

Ayios-Panteleimon-Rum-Ortodoks-Kilisesi-1024x683 Kuzguncuk`ta Gezilecek Yerler

İcadiye Caddesi üstünde bulunan kilise , 1831 yılında ibadete açılmış , 1872 yılında kilisede çıkan bir yangın nedeniyle Nikolo Zigo tarafından 1890 yılında yeniden restore edilmiş ve 2 yıl sonra tekrar ibadete açılmıştır .

5- Bet Nissim Sinagogu ( Yukarı Sinagog )

Halk arasında Yukarı Sinagog ile bilinen Bet Nissim Sinagogu 1840 lı yıllarda yapılmış , Kuzguncuk`un Tenekeci Musa ile Yaku Sokağın kesişiminde bulunuyor .

6- Bet Yaakov Sinagogu ( Aşşağı Sinagog )

Halk Arasında Aşşağı Sinagog ile bilinen Bet Yaakov Sinagogu 1878 yılında yapılmış , İcadiye caddesinin başladığı noktada bulunuyor .

Kuzguncuk Köşkleri

1- Abdül Mecid Efendi Köşkü

Kuzguncuk`un Bağlarbaşı Korusu içinde yer alan köşk , 1880 – 1885 yılları arasında , eski Mısır Hıdivi İsmail Paşa tarafından yapılmıştır . Av köşkü olarak yapılan köşk , Şehzade Abdül Mecid Efendi zamanında yazlık olarak kullanılmıştır . Abdül Mecid Efendi sanatla ilgili bir kişi olduğu için döneminde , edebiyat , sanat , siyasetle ilgilenen kişiler için konağını toplanma merkezi olarak sunmuştur . Günümüzde ise sosyal tesis olarak kullanılmakta , zaman zaman içerisinde sergiler açılmaktadır.

2- Cemil Molla Köşkü

1885 yılında Cemil Molla Efendi tarafından yapılan köşk , Kuzguncuk ile Beylerbeyi arasında yer alır . Köşkün mimarlığını İtalyan Sinyor Albeti yapmıştır . Beyaz Kuleli Köşk olarak bilinen köş , Osmanlı döneminin mimari özelliklerini taşıyan nadide bir eserdir . Yemyeşil korunun içinde eşsiz güzelliği , görülmeye değerdir .

Kuzguncuk Mekan Önerileri

Kuzguncuk rengarenk , samimi mekanları ile ünlü bir semt. Kahvaltı olsun , gün ortası kahve molası ya da akşam yemeği için tercih edebileceğiniz çeşit çeşit mekan bulunuyor . Bunlardan bir kaçını sizler için listeledik .

1- Kafe La Mekan

Kafe-La-Mekan-1-1024x683 Kuzguncuk`ta Gezilecek Yerler

Nail Kitabevi`nin hemen karşısında , köşe başında turkuaz renkleriyle insanın içini ısıtan bir mekan , Kafe La Mekan . Renkli masalarında oturup saatlerce semti izleyebileceğiniz samimi bir ortamı bulunuyor . Kuzguncuk`ta kahvaltı için Kafe La Mekan`ı tercih edebilir , güne bu sevimli kafede başlayabilirsiniz .

2- Nail Kitabevi Kafe

Kuzguncuk-Nail-Kitap-Evi-1024x683 Kuzguncuk`ta Gezilecek Yerler

Kuzguncuk`un İcadiye caddesinde yer alan kafeye ait binanın , 19. yüzyıldan kalma olduğu biliniyor . Kitabevinin konumu Kuzguncuk`un en işlet caddesinde bulunuyor , cam kenarında semti izlerken kahve keyfi yapabilir , kitap okuyabilir , keyifli zaman geçirebilirsiniz .

Kuzguncuk`a Nasıl Gidilir ?

Kuzguncuk`a dilerseniz Üsküdar sahilden yürüyerek ya da Kuzguncuk`tan geçen dolmuşlara binerek ulaşabilirsiniz . Yürüyerek giderseniz öncesinde Fethi Paşa Korusu`nu gezip , daha sonra devam edip Kuzguncuk`ta hem dinlenip hem de semtin renkli sokaklarında günü bitirebilirsiniz . Konum için buraya tıklayınız .

2 Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir