İstanbul Gezi Rehberi : İstanbul`un Tarihi Hanları

Merhaba sevgili dostlar , İstanbul`u karış karış gezse de doyamayan yazarınız bu sıralar tarihi hanları keşfe çıkıyor . Şimdilerde oldukça bakımsız kalsalar da döneminde kim bilir ne kadar da güzeldiler . Keşke eskisi kadar güzel olabilseydiler diye iç geçiriyor , hüzünleniyor ama yine de günümüze kadar ulaşabilmiş olmalarına seviniyorum .

Hanlar listemi gezdikçe güncelleyeceğim ve listeyi doldurabildiğim kadar dolduracağım inşallah . Listemdeki hanlar Eminönü ve Karaköy`de bulunuyorlar . 1 gün içinde gezebileceğiniz 5 hanı anlatacağım sizlere . Olurda bir yerlerde yazıma denk gelirseniz kendinizi bu tarihi yapıların içinde geziniyorken hayal edersiniz olmaz mı ? Ya da birden yolunuz düşer de bu tarihi yapıların içinde bulursunuz kendinizi . O halde listeye Karaköy`den başlayalım .

1 – Ömer Abed İş Hanı – Karaköy

Omer-Abed-Is-Hani-1-1024x683 İstanbul Gezi Rehberi : İstanbul`un Tarihi Hanları

20. yüzyılın başlarında 1909 yılında , Sultan II.Abdülhamid’in birinci mabeyin katibi Arap İzzet Paşa tarafından yaptırılan Ömer Abed iş Hanı , Karaköy`de bulunuyor . Bugün halen kullanımda olan hanın Mimarı Alexandre Vallaury’dir .

Omer-Abed-is-hani-2-1024x683 İstanbul Gezi Rehberi : İstanbul`un Tarihi Hanları

Han içerisinde 122 adet bağımsız bölüm bulunuyor . Merdiven kısmı , çatı aydınlatması , dükkan kapıları handa en çok ilgi çeken kısımların başında geliyor , giderseniz mutlaka incelemenizi tavsiye ederim .

Günümüzde aktif olarak kullanılan tarihi iş hanı içerisinde her türlü elektronik malzemelerin toptan ve perakende satışı yapılıyor . İhtiyaçlarınz için de hanı ziyaret edebilirsiniz .

Not : Hanın girişince çiğ köfte satan abinin çiğ köftesi oldukça lezzetli . Çiğ köftesinin tadına bakmayı da unutmayın .

Ömer Abed İş Hanı nerede ? Nasıl Gidilir ?

Ömer Abed İş Hanı Karaköy Vapur iskelesinin karşısında , Galataport`un çok yakınında bulunuyor . Eminönü`nden Karaköy`e geçişte Galata Köprüsü`nün sağ tarafında kalıyor . Konumu için buraya bırakıyorum , Karaköy`den yürüyerek navigasyon yardımıyla kolaylıkla hana ulaşabilirsiniz .

Kurşunlu Han – Karaköy

Kursunlu-Han-1-1024x683 İstanbul Gezi Rehberi : İstanbul`un Tarihi Hanları

“Rüstem Paşa Kervansarayı” ve “Rüstem Paşa Hanı” olarak da bilinen Kurşunlu Han , Karaköy Perşembe Pazarı`nda yer alıyor . Tarihi hanın 1544-1550 tarihleri arasında Saint Michele Kilisesi’nden Kurşunlu Han haline dönüştürüldüğü düşünülüyor . Yapının mimarı bilinmemekle beraber , Rüstem Paşa Vakfı`na ait olması sebebi ve Rüstem Paşa Vakfı`na ait diğer yapıların mimarının Mimar Sinan olması nedeniyle Kurşunlu Han`ın mimarının da Mimar Sinan olduğu tahmin ediliyor . Kurşunlu han , denizcilik , matbaacılık , ahşap varilcilik , torna ve hırdavat , gaz ve ispirtoculuk gibi işlerde depolama alanı olarak kullanılmış ve günümüzde de aktif olarak kullanılmaktadır .

Kurşunlu Han Nerededir ? Nasıl Gidilir ?

Kurşunlu Han , Eminönü`nden Karaköy`e geçişte Galata Köprüsü`nün sol tarafında kalıyor . Karaköy Turyol İskelesi`ne de oldukça yakın konumda bulunan hana yüyüyerek kolaylıkla ulaşabilirsiniz . Konum için buraya tıklayınız .

Mustafa Paşa Han – Eminönü

Mustafa-Pasa-Han-1024x683 İstanbul Gezi Rehberi : İstanbul`un Tarihi Hanları

✨ Giritli Mustafa Paşa Han’ın tarihi 19 . yüzyıla dayanıyor . Tam olarak inşa edildiği tarih bilinmese de 1868 yılı öncesinde yapıldığı tahmin ediliyor .

✨ Hem ticaret hem de büro hanı özellikleri taşıdığı için ‘ Geçiş Hanı ‘ olarak da nitelendiriliyor .

✨ Han içerisindeki dükkanlarda toptan ticaret ve kısmen de imalat yapılırken , dış dükkanlarda ise perakende ticaret yapılıyor .

Mustafa Paşa Han Nerede ? Nasıl Gidilir ?

Konum olarak Eminönü Fincancı sokak üzerinde bulunan Mustafa Paşa Hanı’na Eminönü meydandan yaklaşık 500 metrelik bir yürüyüş sonrası kolaylıkla ulaşabilirsiniz . Konum için buraya tıklayınız .

Büyük Yeni Han – Eminönü

Buyuk-Yeni-Han-1024x683 İstanbul Gezi Rehberi : İstanbul`un Tarihi Hanları

✨ Büyük Yeni Han , 1764’te Büyük Valide Han’ın karşı çaprazına Sultan III. Mustafa tarafından inşa ettirilmiş .

✨Üç katlı olan han , 5180 m2’lik alanıyla Büyük Valide Han’dan sonra İstanbul’un en geniş alana yayılan hanıdır .

✨ Ticaret hanı olarak nitelendirilen Büyük Yeni Han yapıldığında içeride sarraf dükkanlarının bulunduğu biliniyor . Bankalar Caddesindeki hanların yapılmasından sonra sarraflar buradan ayrılmışlar .

✨ Yine zamanında dokumacıların da bu handa çalıştığı biliniyor . 1980 li yıllarda gümüşçüler de bu hana taşınmışlar .

✨ Kaynaklara göre Büyük Yeni Han , I. Dünya Savaşından sonraki işgal yıllarında bir müddet işgal kuvvetlerinin karargahı olarak da kullanılmış .

✨Günümüzde ise hanın sokağa bakan dükkanları satış için kullanılırken , içerideki odaları ise atölye ve depo olarak kullanılıyor . Ayrıca handa toptan ticaret ve gümüş işçiliği de yapılmaktadır .

Büyük Yeni Han Nerede ? Nasıl Gidilir ?

Çakmakçılar Yokuşu üzerinde bulunan Büyük Yeni Han`a Eminönü meydandan yaklaşık 650 km yürüyerek kolaylıkla ulaşabilirsiniz . Konum için buraya tıklayınız .

Zincirli Han – Eminönü

Zincirli-Han-1024x683 İstanbul Gezi Rehberi : İstanbul`un Tarihi Hanları

✨ Nasuh Paşa külliyesinin bir parçası olan Zincirli Han , enine dikdörtgen şeklinde inşa edilmiş ve bir avlunun etrafında bulunan iki katlı bölümü ile avlunun güney doğudan geçilen üstü açık kare kısımdan oluşuyor .

✨ Nasuh Paşa tarafından 1708 tarihinde Nasuh Paşa külliyesinin bir parçası olarak inşa edildiği biliniyor .

✨ Kapalı çarşı içerisinde bulunan hanın günümüzde giriş katında, kuyumcu ustalarının satış dükkanları , üst katlarda ise atölyeleri vardır . Han girişinde çay ocağı , girişin sağında minyatür mücevherci ve tamirci dükkanı bulunuyor .

✨Gezdiğim hanlar arasında rengi , tarihi dokusu ve hanın ortasındaki ağacın sararmış sonbahar yaprakları ile beni en çok etkileyen hanlardan biri Zincirli Han oldu . Burayı mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ederim .

Zincirli Han Nerede ? Nasıl Gidilir ?

Eminönü Kapalı Çarşı içerisinde bulunan Zincirli Han`a Eminönü meydandan yürüyerek kolaylıkla ulaşabilirsiniz . Konumu buraya bırakıyorum ancak ben navigasyonla kayboldum 🙂 siz kapalı çarşı esnafına da sorun , daha kolay bulursunuz .

İstanbul`un Tarihi Hanları`nı Hangi Sıra ile Gezmeli ?

Karaköy`den başlayacak olursak eğer gemi ile karşıta geçmişseniz önce Kurşunlu Han sonra Ömer Abed Hanı ziyaret edebilirsiniz .

Galata Köprüsü`nden karşıya geçtikten sonra önce Mustafa Paşa Han ardından Yeni Büyük Han ve son olarak da Kapalı Çarşı içerisinde bulunan Zincirli Hanı ziyaret edebilirsiniz .

İstanbul`da gezilecek hanlar yazımı burada noktalıyorum . Yeni hanlar gezdikte listemi güncelleyeceğim . Ara ara listeyi kontrol etmeyi unutmayın . Sevgiyle kalın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir