Fatih`in Tarihi Semtleri
İstanbul`un tarihi semtleri nasıl olmuş da Fatih de toplanmış bilmiyorum ama her biri görülmeye değer birbirinden güzel semtler … Cıvıl cıvıl evleriyle Fener-Balat , ahşap yapılı evleri ile Samatya , Haliç manzarası ile Küçükpazar , tarihin izlerini sokaklarında taşıyan Kadırga ve dahası hepsi Fatih`te . Benim gibi tarihi sokaklarda dolaşmaktan , camdan cama asılan çamaşırların rüzgarla savruluşunu izlemekten keyif alan biriyseniz bu içerik tam size göre . Alın elinize kağıt kaleminizi rotanızı hazırlayın . Fatih`te sizi harika yerlere götüreceğim bugün !
Fatih`te Gezikecek Semtler
- Fener-Balat
- Küçükpazar
- Kadırga
- Küçükayasofya
- Samatya
1- Fener – Balat
Tarihi sokakları ile insanı kendine çeken rengarenk bir İstanbul semti Balat .Tarihte , İspanya’dan göç eden Yahudiler’in yerleşmesiyle Balat , bir Yahudi Mahallesi haline gelmiş . Bugün semtte bulunan evler Yahudiler tarafından yapılmış , mimarileri genellikle cumbalı , 2/3 katlı ve genelde bitişik nizam şekilde tasarlanmıştır .
Balat’ta tarihi sokaklar arasında gezebilir , ikinci el mağazalarında alışveriş yapabilir , açık arttırma ile satış yapan antikacıları gezebilir , renkli kafelerinde vakit geçirebilirsiniz .
Avrupa yakasının cıvıl cıvıl , en renkli semtlerinden biri Balat’a daha önce gitmediyseniz , mutlaka gidilecek yerler listenize eklemelisiniz .
Balat`a Nasıl Gidilir ?
Balat , İstanbul`un Fatih ilçesine bağlı bir semtimiz . Eminönünden kalkan halk otobüslerinden birine binerek , Balat durağında inerek , Balat`a ulaşabilirsiniz .
Ya da eğer yürümeyi seviyorsanız , Eminönü`nden başlayıp Haliç sahil boyunca ortalama 3 -4 kilometrecik yürüyerek Balat`a ulaşabilirsiniz . Konumu buraya bıraktım .
2- Küçükpazar
Haliç`e karşı çay keyfi yapabileceğiniz Fatih`in eski yerleşim yerlerinden birisi Küçükpazar . Bir çok televizyon programı da burada çekilmiş zamanında . Tarihi sokaklarında dolaşmanın keyfi bir başka .
Küçükpazar Nerede ? Küçükpazar`a Nasıl Gidilir ?
Eminönü`ne oldukça yakın konumda bulunan Küçükpazar semti , Fatih`in Yavuzsinan ile Cibali mahalleleri arasında yer alıyor . Eminönü çarşıdan yokuş yukarı yürüyerek kolaylıkla Küçükpazar`a ulaşabilirsiniz . Konum için buraya tıklayınız .
3 – Kadırga
Tarihi sokaklarında kendinizi kaybedeceğiniz , mahalle ruhunu hissedebileceğiniz , çocukların sokak arası futbol maçına denk gelebileceğiniz bir semt burası . Sultanahmet`in hemen aşşağısında , Tarihi Yarımadada bulunan Kadırga sokakları İstanbul`da mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerden birisi . Eski İstanbul ruhunu yaşamak , görmek , gözlemlemek istiyorsanız fotoğraf makinelerinizi de yanınıza almayı unutmayın , unutmayın ki buradan harika fotoğraf kareleri de eklensin galerinize !
Kadırga`da Gezilecek Yerler :
Sarayiçi sokak mutlaka görmeniz gereken yerlerin başında geliyor . Tarihi evlerin olduğu sokak burası .
Küçükayasofya mahallesi de bir diğer görmeniz gereken yer . Yine tarihi evleriyle sizi adeta büyüleyen ve geçmişe götüren bir mahalle burası .
Fotoğraf Müzesi , Küçükayasofya Cami , Kadırga Hamamı , Esma Sultan Çeşmesi , Sokullu Mehmet Paşa Camii ve Buhara Özbekler Tekkesi de Kadırga`da mutlaka görülmesi gereken yerlerin arasında geliyor .
Kadırga`ya Nasıl Gidilir ?
Sultanahmet`e 700 metre uzaklıkta bulunan Kadırga`ya ortalama 10 dakikalık bir yürüyüşle ulaşabilirsiniz . Konum için buraya tıklayınız .
Küçükayasofya Mahallesi
İstanbul’un Fatih ilçesine bağlı Küçük Ayasofya , ismini mahallede bulunan camiden alıyor . Rengarenk sokakları , cumbalı evleri ile bu küçük mahalle insana kendisini geçmişte gezintiye çıkmış gibi hissettiriyor .
Küçük Ayasofya`ya Nasıl Gidilir ?
Fatih semtinin şirin mahallelerinden biri olan Küçük Ayasofya`ya Eminönü`nden yürüyerek ya da toplu taşıma ile ulaşabilirsiniz .
Toplu taşıma ile gitmek için Eminönü iskele durağından BN1 numaralı hatta binip , Çatladıkapı durağında inmeniz gerekiyor .İndikten sonra 5 dakika yürüyerek , Küçük Ayasofya`ya ulaşabilirsiniz .
Eminönü iskelesinden yürüyerek gitmek isterseniz eğer , konumu buraya bırakıyorum . Haritadaki rotayı izleyerek , yarım saatte Küçük Ayasofya`ya gidebilirsiniz .
4 – Samatya
İstanbul`un buram buram tarih kokan semtlerinden biri olan Samatya , Avrupa yakasında Fatih ilçesi`nde bulunuyor . Semtin eski adı , anlamı Yunancada kumlu demek olan Psamatyon`dur . Zaman geçtikçe değişerek Samatya olmuştur .
Samatya`da neler yapabilirsiniz ?
Birbirinden güzel , rengarenk , tarihi sokaklarında gezebilir , yıllar öncesinde yapılmış kiliselerini ziyaret edebilirsiniz . Meşhur Samatya Meydanı`nı ve Balıkçı Müzesi de mutlaka görülecek yerler listenizde olmalı . Yeme içme için balık restorantları eğlence için meyhanaleri ile tercih edilen semtte mutlaka keyfinize göre bir mekan bulabilirsiniz . Semtin en bilinen kafesi Matya kafede keyifli vakit geçirebilirsiniz .
Samatya`ya Nasıl Gidilir ?
Fatih`in en eski semtlerinden biri olan Samatya , Eminönü`ne yaklaşık 5 km uzaklıkta bulunuyor . Samatya için yürüme rotası önerisi sunmuyorum , enerjinizi Samatya sokakları için harcasanız daha güzel olur . 🙂
Samatya`ya toplu taşıma ile gitmek için , Eminönü iskelesinden BN1 numaralı hatta binip , Gençosman Sahil durağında inmeniz gerekiyor . İndikten sonra 4-5 dakika yürüyerek Samatya`ya ulaşabilirsiniz .
Farklı alternatifler için konum linkini buraya bırakıyorum .
Fatih`te gezilecek daha bir çok semt bizleri bekliyor ! Gezdikçe listeyi arttıracağım , ara sıra listeyi incelemeyi unutmayın !
Sevgiyle kalın …