Bursa`da Gezilecek Yerler
Canım Bursa , tarihi dokusuyla ruhumuzu huzur dolduran şehir ! Ulu camisiyle maneviyata doyacağınız , tarihi sokaklarında tarihe ışınlanacağınız , Cumalıkızık Köyü`nde şehir hayatına mola vereceğiniz cıvıl cıvıl bir şehir Bursa .
Bursa Türkiye`nin en büyük ve gelişmiş illerinden biri . Osmanlı zamanında devletin ilk başkenti Bursa olmuştur . Bu nedenle de bir çok yerde tarihin izlerine rastlamaktayız .
Bursa gezi rehberinde gezilecek yerleri Bursa merkez ve çevresi olarak sıralayacağım . Böylelikle gezi planınızı yaparken sizler için de kolaylık olsun istiyorum .
Bursa Merkezde Gezilecek Yerler
Osmangazi`de Gezilecek Yerler 1– Ulu Cami 2- Koza Han 3- Kapalı Çarşı 4-Kale Sokak – Tarihi Sokaklar 5 Bursa Kalesi 6-Tophane Saat Kulesi 7 – Osmangazi ve Orhangazi Türbesi | Yıldırım`da Gezilecek Yerler 8-Bursa Teleferik 9- Tarihi Irgandı Köprüsü 10- Yeşil Cami ve Yeşil Türbe 11- Emir Sultan Cami ve Külliyesi 12- Muradiye Külliyesi 13- Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi 14-Tarihi Cumalıkızık Köyü |
Bu geziyi sizlere kolaylık olsun diye iki bölge üzerinden bölerek anlatacağım . Listeme ilk olarak Osmangazi bölgesinde gezilecek yerlerden başlıyorum .
Bursa Ulu Cami
Bursanın merkezinde bulunan Ulu Cami , ihtişamlı yapısıyla bizleri karşılıyor . Tarihte 1396-1400 yılları arasında 1. Beyazıd tarafından yaptırılmıştır . Konum olarak Atatürk Caddesinde bulunmaktadır , şehir merkezine vardığınızda kolaylıkla ulaşabileceğiniz bir yerdedir . Bursa`nın en önemli tarihi simgelerinden biri olan Ulu Cami yirmi kubbeli bir yapıya sahip olup ,ülkemizdeki namaz kılma bölümü en geniş camidir . Cami duvarlarında çok kıymetli hattatların hat eserlerinin harika örnekleri bulunmaktadır . Bursa`da görülmesi gereken en kıymetli yerlerden birisidir Ulu Cami . Bu nedenle listemizde ilk sıraya alıyoruz .
Bursa Ulu Cami`ye Nasıl Gidilir ?
Bursa otogardan Ulu Cami`ye gitmek için öncelikle şehir merkezine gelmeniz gerekiyor . 38 numaralı otobüs hattını kullanıp şehir merkezine gelebilirsiniz . Ulu Cami zaten , Osmangazi ilçesinde Atatürk caddesinde , şehir merkezinde bulunuyor . Şehir merkezinden yürüyerek kolayca Ulu Cami`ye gidebilirsiniz . Konum için buraya tıklayınız .
Hanlar Bölgesi – Kapalı Çarşı
Osmanlı zamanında ticaret hanlarda yapılırmış . Orhangazi döneminde bölgeldeki hanların ara sokakları çatı ile kapatılarak çarşılar kurulurmuş . Daha sonraki tarihlerde yorgancılar , bakırcılar , sandıkçılar gibi çeşitli çarşılar eklenerek Kapalı Çarşı oluşturulmuş .
Bursa`da gezmekten oldukça keyif aldığım yerlerden birisi Kapalı Çarşı . Yerli yabancı bir çok kişinin ilgisini çeken çarşıda yeme içme , kılık kıyafet , züccaciye gibi bir çok ihtiyacınızı uygun fiyata karşılayabilirsiniz . Kapalı çarşı diyince olmazsa olmazlardan kuyumcuları ve tekstilcileri de atlamayalım . Bursa`ya sadece kapalı çarşıda alışveriş yapmak için bile çok fazla ziyaretçi gelmektedir . Konum olarak da Ulu Cami`ye çok yakın olan çarşıya kolaylıkla ulaşabilirsiniz .
Bursa Kapalı Çarşıya Nasıl Gidilir ?
Kapalı Çarşı Ulu Cami`ye 350 metre uzaklıkta . Ulu Cami`den mini bir yürüyüşle , kapalı çarşıya gidebilirsiniz . Konumu buraya bırakıyorum .
Koza Han
Hanlar bölgesinde en dikkat çeken , çay kahve molası için tercih edilen , tarihi dokusu ile ziyaretçilerini büyüleyen Koza Han geliyor , gezilecek yerler listemizin üçüncü sırasında. Kapalıçarşıyı gezdikten sonra Kozahan`da mola verip dinlenebilirsiniz .
15. yüzyılın sonlarında 2. Beyazıd tarafından yaptırılan Koza Han konum olarak Ulu Cami ile Orhan Cami arasında bulunuyor . Han da yeme içmenin yanı sıra , şal şarp gibi ipek tekstili satışı yapan dükkanlardan da alışveriş yapma imkanınız bulunuyor . Tarihi atmosferi için bile kesinlikle görülmeye değer yerlerden birisi .
Bursa Koza Han`a Nasıl Gidilir ?
Kapalı çarşı yakınında bulunan hana , Uzunçarşı Caddesi üzerinden 260 metrelik ufak bir yürüyüşle kolaylıkla ulaşabilirsiniz . Konumu buraya bıraktım .
Bursa`nın Tarihi Sokakları – Kale Sokak ( Osmanlı Sokağı)
Bursa`nın Tophane Mahallesi`nde her birinin ismi Kale Sokak olarak adlandırılan tarihi sokakları arasında dolaşmanın keyfi bir başka . Halk arasında Osmanlı Sokağı olarak bilinen Kale sokak , Osmanlı döneminin izlerini taşıyan tarihi evleri ile yerli yabancı turistlerin ilgisini üzerine çekiyor . Sizi bilmem ama ben tarihi sokaklarda gezinirken aşırı mutlu oluyorum . Sanki tarihe bir yolculuk yapmış gibi hissiyat veriyor bu güzel sokaklar insana . Kale sokakların her birinin bir diğer özelliği ise hepsinin Şehadet Cami`ye çıkıyor olması . Bursa`yı gezdim diyebilmek için bu sokaklarda dolaşıp , Bursa`nın tarihi dokusunu hissetmeniz gerekiyor .
Bursa Kale Sokak`a Nasıl Gidilir ?
Bursa merkeze yaklaşık 1 kilometre uzaklıkta olan Kale sokağa Cemal Nadir caddesi üzerinden yaklaşık 15 dakika yürüyerek gidebilirsiniz . Birden fazla Kale sokak olduğu için 7. Kale sokağın konumunu buraya bıraktım , tıklayınız .
Bursa Kalesi
Bursa Kalesi , Milattan önce 1 . yüzyılda ilk kez Britanyalılar tarafından yaptırılmış . Sırasıyla Romalılar , Bizanslılar ve Osmanlılar dönemlerine şahitlik etmiş olan kale , günümüze kadar ulaşmayı başarmış ve Bursa`nın önemli tarihi simgelerinden biridir . Kaleyi gördüğünüzde kendinizi tarihe ışınlanmış gibi hissedebilirsiniz . 🙂 Tophane mahallesinde bulunan kale , Kale sokağa yakın konumda olup , sokak aralarında yürürken karşınıza bir anda çıkabilir .
Bursa Kalesi`ne Nasıl Gidilir ?
Bursa Kalesi`nin şehir içinde 5 farklı giriş kapısı bulunuyor . 1. Zindan kapı için bir konum aldım . 7. Kale Sokak`tan yaklaşık 1 kilometre uzaklıktaki kale kapısına ulaşmak için Ortapazar caddesi üzerinden ortalama 15 dakika yürümeniz gerekiyor . Konumdaki rotayı takip ederek kolaylıkla ulaşabilirsiniz . Konum için buraya tıklayınız .
Tophane Parkı ve Tophane Saat Kulesi
Fotoğraf Kaynak : Vikipedi
Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamit`in tahta çıkışının 29. yılı şerefine inşa edildiği rivayet edilen Tophane Saat Kulesi , Bursa`nın Tophane mahallesinde bulunuyor . Tarihi sokakları gezip , kaleyi ziyaret ettikten sonra Tophane`ye yokuş yukarı yürüyerek kolaylıkla ulaşabilirsiniz .
Tophane Parkında çay-kahve molası verip şehre tepeden bakabilirsiniz . Bursa geziniz için harika bir durak , dinlenme noktası olacaktır . Tophane parkında ayrıca Osmangazi ve Orhangazi türbeleri bulunuyor . Oldukça değerli ve tarihi bir dokuya sahip olan Tophane Parkı mutlaka Bursa`da gezilecek yerler listenizde olmalı .
Bursa Tophane Parkı`na Nasıl Gidilir ?
Bursa merkeze oldukça yakın konumda olan Tophane Parkı`na gitmek için Cemal Nadir caddesi üzerinden yaklaşık 1 kilometre yürümeniz gerekiyor . Konumu buraya bıraktım , tıklayınız .
Osmangazi ve Orhangazi Türbesi
Osmanlı Devleti`nin kurucusu Osmangazi ve oğlu Orhangazi`nin türbeleri konum olarak Tophane Parkı içerisinde hemen girişte bulunmaktadır .
Türbeleri ziyaret ücretsiz olup , haftaiçi sabahtan akşam saatlerine kadar ziyaret etmek mümkündür . Tarih boyunca bir çok sefer yapmış , savaşlara katılmış , Osmanlı Devleti`nin kurulmasını sağlayıp , topraklarını genişletmiş ve günümüze kadar taşınan tarihi her şeyin temelini atmış Osmangazi ve Orhangazi`yi Bursa gezinizde ziyaret etmeyi unutmayın .
Osmangazi ve Orhangazi Türbesine Nasıl Gidilir ?
Osmangazi türbesi ve Orhangazi Türbesi Tophane parkı içinde olduğu için öncelikle Tophane Parkı`na gelmeniz gerekiyor . Parka girince hemen girişte olan türbelere kolaylıkla ulaşabilirsiniz .
Osmangazi bölgesinde gezilecek yerleri bitirdiğimize göre , sıra Bursa Yıldırım`da gezilecek yerler listemize geldi .
Teferrüç istasyonu – Bursa Teleferik Gezisi
Yıldırım`da bulunan tarihi yerleri gezmeden önce teleferik gezisine ne dersiniz ? Bursa Teleferik Türkiye`de kurulan ilk teleferik olup Türkiye`nin en uzun teleferik hattına sahiptir . Teleferik istasyonlarında eğlence merkezleri , alışveriş dükkanlarına sahip olup , ilk giriş istasyonu Yıldırım`daki Teferrüç istasyonudur . 3 adet istasyona sahip olan teleferik hattının sonu Uludağ`da bulunan oteller bölgesidir . Uludağ`a trafiksiz ulaşımın en kolay yolu da teleferik hattını kullanmaktır .
Erken saatlerde kalkıp şehri gezip teleferikle Uludağ`a çıkabilir kalan vakti orada kayak yaparak değerlendirebilirsiniz . Ya da tam tersi ilk önce teleferik gezisi yapıp , şehre tepeden bakıp , teleferik heyecanını tattıktan sonra şehri gezmeye başlayabilirsiniz .
Teleferiği bir kaç kez kullanmıştım , oldukça keyifli bir deneyim olduğunu söyleyebilirim .
Bursa Teleferik ücreti ne kadar ?
Teleferik ücreti gidiş – dönüş yetişkin 180 tl , öğrenci 90 tl dir .
Çalışma saatleri : sabah 10.00 akşam 19.00 arasındadır .
Tarihi Irgandı Köprüsü
Yaklaşık 400 yaşında bir köprü Irgandı Köprüsü . 1442 yılında Irgandalı Hacı Musluhiddin tarafından yaptırılmış . Döneminde zanaatkarların geleneksel el işçiliklerini icra ettiği zanaat çarşısı olarak kullanılmış . Zaten köprünün en temel özelliği de üzerinde bulunan sağlı soğlu dükkanlara sahip olması . Çarşılı bir köprü olan Irgandı köprüsü 1854 yılı Bursa depreminde zarar görmüş , Kurtuluş Savaşı zamanında Yunanlar tarafından bombalanmış ama yine de ayakta durmuş günümüze kadar gelmeyi başarmış . Tarihe şahitlik etmek istiyorsanız köprüyü ziyaret etmeli , günümüzde hediyelik eşyaların satıldığı çarşısında gezmelisiniz .
Yeşil Cami ve Yeşil Türbe
Fotoğraf Kaynak Vikipedi
Bursa diyince akla gelen bir diğer yerlerden birisi de Yeşil Cami . Çini kaplamarıyla büyük bir üne sahip . Osmanlı mimarisinin önemli örneklerinden biri olan Yeşil Cami , Çelebi Mehmet tarafından yaptırılmış olup , 2 kubbeye sahiptir . Döneminde aynı zamanda hükümet konağı olarak da kullanılmıştır .
Bursa gezinizde mutlaka ziyaret edilecek yerler listesinde olması gereken yerlerden birisidir . Vaktiniz kısıtlıysa öncelik vermenizi tavsiye ederim .
Yeşil Türbe
1421 yılında Çelebi Mehmet tarafından yaptırılan Yeşil Türbe , Yeşil Külliye`nin bir parçası olup Yeşil Cami`nin bir sokak arkasında bulunmaktadır . Yeşil Cami`yi ziyaret etmişken kolaylıkla türbeye ulaşıp türbeyi de ziyaret edebilirsiniz .
Türbede Çelebi Sultan ve ailesi bulunmaktadır .
Emir Sultan Cami ve Külliyesi
Fotoğraf Kaynak : Kültür Portalı
15. yüzyılda , Yıldırım Bayezid`in kızı tarafından eşi Emir Sultan için yaptırılmış olan Emir Sultan Cami ve Külliyesi Bursa`nın önemli tarihi eserlerinden biridir . Sultan Külliyesi olarak da bilinen Emir Sultan Cami`de dini günlerde mevlit okutulmaktadır . Bursalı halk için çok kıymetli olduğu için sünnet ve düğünlerden önce Emir Sultan türbesi ziyaretleri yapılmaktadır .
Muradiye Külliyesi
2014 yılında UNESCO Dünya Miras Alanı listesine girmiş olan Muradiye Külliyesi Sultan 2. Murad tarafından 1425-1426 yılları arasında yaptırılmıştır . Şehrin genişlemesi amacı ile yaptırılmış olan külliye içerisinde hamam , medrese , imaret ve 12 adet türbe bulunmaktadır .
Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi
Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi 2002 yılında Bursa`da açılmış , tekerlekten otomobile kadar olan süreçteki gelişimi sergileyen bir müzedir .
Müzedeki en önemli eserlerden birisi , Bursa`da bir mezarlıkta bulunan 2600 yıllık bir savaş arabasıdır . Türkiye`nin bir çok bölgesinden getirilmiş , at arabası , kağnı , öküz arabaları gibi araçlar müzede sergilenmektedir . Bu tarz müzelere ilginiz varsa ziyaret etmenizi tavsiye ederim .
Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi giriş ücreti ne kadar ?
Müzeye giriş ücretsiz olup , pazartesi günleri hariç sabah 10.00 akşam 17.00 arasında müzeyi ziyaret edebilirsiniz .
Tarihi Cumalıkızık Köyü
Bursa`nın Yıldırım ilçesinde bulunan Tarihi Cumalızık Köyü , şehre 11 km uzaklıkta , Uludağ`ın eteklerine kurulmuştur . Bir rivayete göre , tarihi kızık köyü , ismini köyün kurulduğu gün olan cuma gününden alarak , Cumalıkızık olmuştur . Cumalızık köyü , kurulduğu yıl 1300 lü yıllardan , günümüze bozulmadan ulaşmış , cumbalı evleri ve taş döşenmiş yolları ile dikkat çekmektedir .Unesco tarafından , 2000 yılında Dünya Mirası Geçici Listesine eklenen Cumalıkızık Köyü , 2014 yılında da Bursa ili ile birlikte Dünya Mirası olarak tescillendirilmiştir .
Bursa gezinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerden birisidir Cumalıkızık Köyü . Cumalıkızık köyünü blogda daha önce anlatmıştım , detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz .
Bursa`da Gezilecek Diğer Yerler
- Misi Köyü – Nilüfer
- Gölyazı – Nilüfer
- Mudanya-Trilye
- İzik-İznik Gölü
- Suuçtu Şelalesi – Mustafa Kemal Paşa
Misi Köyü – Nilüfer
Bursa`nın merkezine 12 km uzaklıkta olan Misi Köyü , Bursa`nın Nilüfer ilçesinde bulunmaktadır . 2000 yıllık tarihi geçmişi ile Bursa`nın en eski köylerinden birisi Misi . Haliyle bu değerli köyü korumak için 1989 yılında Misi Evleri sit alanı ilan edilmiş ve koruma altına alınmıştır .
Misi Köyü , günübirlik ya da yarım günde gezebileceğiniz küçük bir köy . Misi`de kahvaltı yapıp ardından köy içini gezerek keyifli zaman geçirebilirsiniz . Biz Misi köyü gezimizi Gölyazı ile tamamlamıştık . Misi ve Gölyazı aynı gün içerisinde gezilebilir . Güne Misi`de başlayıp , günü Gölyazı`da bitireceğiniz bir rota yapabilirsiniz .
Gölyazı – Nilüfer
Bir balıkçı kasabası olan Gölyazı’nın tarihi Milattan önce 6. yüzyıllara dayanıyor . Bursa’nın en zengin antik değerlerine sahip yerleşim alanlarından birisidir . Gölyazı birden fazla dine tanıklık etmiş bir kasabadır . Gölyazı’da yapılacak en güzel aktivitelerden birisi gölde tekne turudur . Nilüferlerin açtığı zamana denk gelirseniz eğer değmeyin keyfinize .
Gölyazı`ya Nasıl Gidilir ?
Gölyazı`ya eğer Bursa`dan gidecekseniz , Buruluş`ı kullanmanız gerekiyor . Bursa merkezden 5-G hattına binip yaklaşık 1 saate Gölyazı`ya ulaşabilirsiniz .
Trilye – Mudanya
Eski bir Rum köyü olan Trilye , Bursa`nın Mudanya ilçesine 11 km uzaklıkta bulunuyor . Tarihi dokusuyla hem Mudanya hem de Trilye Bursa`da görülmeye değer yerler arasında geliyor . Günübirlik bir gezi ile Trilye`ye gitmiş , tarihi sokaklarında yürümüş , görseldeki tarihe tanıklık eden Trilye`nin meşhur evinin fotoğrafını çekme fırsatı bulmuştum . Bir haftasonu kaçamağında Mudanya-Trilye gezisi düzenleyip , ikisini bir arada gezmenizi tavsiye ederim .
İznik – İznik Gölü
İznik , Bursa`nın tarihi değerleri çok fazla olan ilçelerinden birisi . İznik denilence akla ilk önce çini gelir . İznik çarşısında gezerken göreceğiniz dükkanlardan bir çoğunda çini eserleri satılmaktadır . Osmanlı dönemine ait pek çok tarihi yapıya da İznik sokaklarında rastalamanız mümkündür . İznik için en az tam bir gün ayırmanız gerekiyor . Bir yanda tarihi dokusu , diğer yanda kahvaltı,piknik,kamp aklınıza gelebilecek göl kenarı aktiviteleri için sizleri bekleyen İznik gölü … Mutlaka görülecek gezilecek yerler listenizde olmalı .
İznik`e Nasıl Gidilir ?
İznik Bursa`nın bir ilçesidir ama Yalova`ya konum olarak oldukça yakın mesafededir . İznik`e eğer İstanbul üzerinden kendi aracınızla gidecekseniz önce Yalova`ya gelmeniz gerekiyor . Yalova`dan yaklaşık 60 km süren bir yolculuk ile İznik`e 1 saate ulaşabilirsiniz .
Suuçtu Şelalesi – Mustafa Kemal Paşa
Fotoğraf Kaynak – Vikipedi
Bursa`nın en ünlü şelalelerinden birisi olan Suuçtu Şelalesi görülmeye değer harika bir doğa oluşumudur . Bursa`nın Mustafa Kemal Paşa ilçesinde bulunan şelaleyi henüz ben de görebilmiş değilim malesef ama fotoğrafta da gördüğünüz gibi muhteşem bir şelaledir . Doğada vakit geçirmeyi seviyor , doğada kamp , piknik ,yürüyüş gibi aktiviteler yapmayı seviyorsanız , Suuçtu Şelalesi Bursa`da görülecek yerler listenizde mutlaka olmalı .
Bursa`da gittiğim ya da gitmeyi planladığım kıymetli tüm bölgeleri sizler için derledim . Umarım sizler için de faydalı bir içerik olmuştur . Şimdiden Bursa`yı gezeceklere keyifli geziler dilerim .