Yalova Güneyköy Gezi Rehberi

Yalova`nın birbirinden güzel köylerinden biri olan Güneyköy , 1896 yılında Osmanlı – Rus Savaşı sonrasında Dağıstan`dan göç eden göçmenler tarafından kurulmuş tarihi bir kafkas köyü . Köyün ilk ismi Almali ya da Elmaalanı olarak biliniyor . Sultan Reşat`ın köye geldiği dönemde ise Reşadiye olarak değiştirilmiş . 1934 yılında , İstanbul`un en güneyinde kalan köy olması sebebiyle ismi Güneyköy olarak değiştirilmiş . Günümüzde hala tarihten izler taşıyan köy , Yalova`da mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisi .

Yalova Güneyköy`de Gezilecek Yerler

Yalova-Guneykoy-5-1024x683 Yalova Güneyköy Gezi Rehberi

Köy gezisi sevenlerin sempatisini kazanabilecek şirin bir meydan , meydanda bulunan Sultan Reşat döneminden kalma Tarihi Sultan Reşat Çeşmesi , Yunan işgalinden gazi olarak kurtulmuş Gazi Minareli Cami ,köy meydanında bulunan Aşağı Mahalle Cami , köyün ilk kurucularından Şerafeddin Dağıstani Türbesi köyde ilgi çeken yerlerin başında geliyor . Günübirlik bir köy gezisi yapmak isterseniz , Güneyköy`ü ziyaret etmenizi tavsiye ederiz .

Tarihi Sultan Reşat Çeşmesi

Tarihi-Sultan-Resat-Cesmesi-1024x683 Yalova Güneyköy Gezi Rehberi

Osmanlı Padişahları`ndan Sutlan Reşat tahta çıktığı zaman ilk yaptığı eserlerden birisi Yalova Güneyköy`deki tarihi çeşme olmuş. Dönemin evliyalarından Şeyh Şerafeddin , Sultan Reşat`a köyün bir çeşmeye ihtiyacı olduğunu söylemiş ve Sultandan bir çeşme yaptırmasını istemiş . 1909 yılında Sultan Reşat , Şeyh Şerafeddin`in isteği üzerine Güneyköy`e tarihi çeşmeyi yaptırmış . Sultan Reşat Çeşmesi , Türkiye`de bulunan 36 bin köy içinde , bir padişahın çeşme yaptırdığı tek köy olması açısından da çok değer görüyor .

Güneyköy Aşağı Mahalle Cami

Yalova-Guneykoy-4-1024x683 Yalova Güneyköy Gezi Rehberi

Köy meydanında bulunan tarihi cami 1884 yılında yaptırılmış . Yunan işgalinde malesef yakılan cami , 1935 yılında onarılmış ve 1949 yılına kadar okul olarak kullanılmış . Daha sonra 5 yıl da depo olarak kullanılmış . Yıllar sonra 1972 yılında tekrar cami olarak kullanıma açılmış .

Tarihi Gazi Minareli Cami

Gazi-Minareli-Cami-1024x683 Yalova Güneyköy Gezi Rehberi

1920 yılındaki Yunan işgalinde hasar alan Gazi Minareli Cami 110 yaşında tarihi bir cami . Yunan işgali sırasında minaresine atılan kurşunlar ve topların izleri hala duruyor ve Gazi Minareli Cami ismini de minare üzerindeki yaralarından alıyor . İşgal sonrası kullanılamaz hale gelen cami , Güneyköy halkının ve yardımsever insanların desteği ile restore edilerek günümüzde tekrar kullanıma açılmış . Güneyköy`e yolunuz düşerse , Yunan işgalinin izlerini taşıyan tarihi camiyi de ziyaret etmeyi unutmayın .

Konum için buraya tıklayınız .

Şeyh Şerafettin Dağıstani Hazretleri (K.S) Türbesi

Seyh-Serafeddin-Hz-Turbes-1024x683 Yalova Güneyköy Gezi Rehberi

Şeyh Şerafettin Dağıstani Hazretleri 1875 yılında , Dağıstanda dünyaya gelmiş ve gençliğini Dağıstan`da geçirmiş . Kafkasya ve Dağıstan`da başlayan Rus zulmüne artık dayanamaz hale gelince Şeyh Şerafettin ve ailesi köylerinde bulunan halk ile birlikte Türkiye`ye göç etmişler . İlk önce Bursa`ya yerleştirilmişler ancak , Güneyköy`ün dağlık bir arazide olması ve Kafkasya iklimine benzer bir iklime sahip olması sebebiyle devrin sultanının fermanıyla , Güneyköy yeni mesken yerleri olmuş .

Şeyh Şerafettin ve bölgeye ondan daha önce yerleşmiş amcası Şeyh Muhammedül-Medeni ile birlikte , bölgenin gelişmesini sağlamış ve burayı yurt haline getirmişler . Köye ve halka hizmetleri sebebiyle , köy halkı için çok kıymetli birisi olmuş .Şeyh Şerafettin 1936 yılında Yalova Güneyköy`de vefat etmiş . Türbesi Güneyköy mezarlığında , köyün yukarı bölgesinde bulunuyor . Güneyköy ziyaretinizde kendisini ziyaret etmeyi unutmayın . Konum için buraya tıklayınız .

Güneyköy Mekanları

Güneyköy halkı Dağıstan`dan göç etmiş bir halk olduğu için köyde Dağıstan halkının kendi yöresel yemeklerinin satıldığı mekanlar bulunuyor . Bu mekanlardan birinde Dağıstan yemeklerinin tadına bakabilir, günün yorgunluğunu bu şirin mekanlarda atabilirsiniz .

1- Zübeyde`nin Yeri

Yalova-Guneykoy-3-1024x683 Yalova Güneyköy Gezi Rehberi

Zübeyde`nin Yeri , köy meydanında bulunan bir mekan .Konum olarak , Köy muhtarlığının hemen yanında , Tarihi Reşat Çeşmesinin karşısında bulunuyor .

2- Çınaraltı Dağıstan Yemekleri

Yalova-Guneykoy-1-1024x683 Yalova Güneyköy Gezi Rehberi

Çınaraltı Dağıstan Yemekleri , oldukça küçük bir mekan ve köy meydanına 230 metre uzaklıkta bulunuyor . Dağıstan yemeklerinden hınkal , bakukch ,suraçet gibi yiyecekleri yiyebileceğiniz , dere üstüne kurulmuş bir mekan . Konum için buraya tıklayınız .

3- Dağıstan Sofrası

Dagistan-sofrasi-1-1024x683 Yalova Güneyköy Gezi Rehberi

Köy meydanına 100 metre uzaklıkta bulunan bir başka Dağıstan yemekleri yiyebileceğiniz mekan Dağıstan Sofrası . Hınkal , gözleme , mantı , pide gibi çeşitli yöresel yiyecekler yiyebilirsiniz . Konum için buraya tıklayınız .

Yalova Güneyköy`e Nasıl Gidilir ?

Yalova Güneyköy köyü , Yalova`nın merkezine 14 km uzaklıkta bir köy . Köye kendi aracınızla ya da köy otobüsleri ile gidebilirsiniz .

Güneyköy`e kendi aracınızla gidecekseiz eğer konum için buraya tıklayınız . Köye gideceklere şimdiden keyifli gezmeler dilerim .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir