Yalova`da Gezilecek Yerler
Mutlu şehir Yalova , muhteşem doğası , yemyeşil ormanları , cıvıl cıvıl sahilleri ile bir haftasonu kaçamağı için tercih edilebilecek illerin başında geliyor . Konum olarak üç büyük şehire yakınlığı da gezginler için , Yalova`yı cazip bir hale getiriyor . İstanbul , Bursa ya da Kocaeli`nden yaklaşık 1 saate Yalova`ya gelip , günübirlik bir çok yerini gezebilirsiniz . İstanbul`da yaşayanlar bilir şehir içinde bile bazen bir yerden bir yere gitmek yoğun trafikte saatler sürerken , Yalova`ya İdo deniz otobüsü ile ya da Gaziosmanpaşa köprüsünü kullanarak kısa sürede ulaşıp bir şehir gezisi yapabilirsiniz .
Yalova`da gezilecek bir çok yer var ancak gezi için ne kadar zamanınız var , günübirlik bir gezi planlıyorsunuz yoksa Yalova`ya ayıracak bir kaç gününüz mü var , önce plan yapıp sonra listedeki yerleri gezmenizi tavsiye ederiz .
Yalova`da Gezilecek Yerler
Yalova Türkiye`nin yüz ölçümü bakımından en küçük ili ancak küçücük Yalova`da görülmeye değer bir çok yer mevcut . Bu nedenle Yalova`da gezilecek yerleri ilçelere göre listeleyeceğiz .
Yalova`nın ilçeleri : Yalova Merkez , Çiftlikköy , Altınova , Termal , Çınarcık ve Armutlu
Gezi listemizin en kabarık olduğu ilçeler Merkez ve Çınarcık ilçeleri olacak .
Yalova Merkezde Gezilecek Yerler
- Yalova Kent Müzesi
- Yalova Merkez Sahili
- Yalova Deprem Anıtı
- Yalova Lunapark
- Araştırma Sahili
- Yürüyen Köşk
- Kapılı Çınar – Kurtköy
- Karaca Arboretumu
- Höyüktepe Piknik Alanı
- İstihkamtepe Piknik Alanı
1- Yalova Kent Müzesi
Yalova`nın merkezinde , Cumhuriyet meydanında bulunan Kent Müzesi , Yalova`da görülecek yerlerin başında geliyor . 2 Kattan oluşan müzede , 8 bin yıl öncesinden başlayarak şehre ilk yerleşim , Osmanlı Dönemi , Cumhuriyet Dönemi , Yalova`nın tarihi geçmişi ve günümüzdeki yaşantı biçimi sergileniyor . Yalova`nın yöresel hayatından izler , turizm değerleri , eğitim , spor , sanayi , tarım , coğrafi yapısı gibi konulara , fotoğraflar , maketler ve dekorlarla müzede yer verilmiş .
Yalova gezinizde ilk olarak Kent Müzesi`ni gezerseniz , şehirde gezeceğiniz bir çok yerin de minyatür bir halini , fotoğraflar ya da maketlerle görmüş oluyorsunuz . Minik ama detaylı bir Yalova turu yapmış gibi hissediyorsunuz . Yalova`nın bir çok yerini gezmiş biri olarak , müze içerisinde gezmek bana ayrı bir keyif verdi . Çiçek şehri Yalovamız`ın çiçek bahçesi dekorlu bir odası , Termal kaplıcalarını sergilemek amaçlı yapılmış hamam dekorlu odası ve yöresel değerleri canlandırmak için tasarlanmış bir başka odası ve dahası ile müze beni çok etkiledi . Sizlerin de mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ederiz .
Yalova Kent Müzesi`ne Nasıl Gidilir ?
Yalova`ya ido ile geldiyseniz eğer , gemiden iner inmez sahil yolu güzergahını kullanarak 1 kilometrelik bir yürüyüşle müzeye yaklaşık 15 dakikada ulaşabilirsiniz .
Araç ile geldiyseniz eğer , Yalova İdo iskelesi araç çıkışından devam ederek sahil otoparka aracınızı park edip , kent müzesini gezebilirsiniz .
Yalova Kent Müzesi konum için buraya tıklayınız .
2- Yalova Merkez Sahili
Yalova`nın merkez sahili araç trafiğine kapalı , ağaçlıklı yollarla süslenmiş , renkli cıvıl cıvıl bir sahil . Kent müzesini gezdikten sonra yürüyerek sahile ulaşabilirsiniz . Sahilde birbirinden renkli ve güzel bir çok çay bahçesi , yemek yiyebileceğiniz mekanlar , sahil kenarı kafeler mevcut . Bu kafelerde dinlenebilir , denize karşı çay keyfi yapabilirsiniz . Deniz kenarında yürüyüş yaparak gününüze renk katabilirsiniz .
3- Yalova Deprem Anıtları – 17 Ağustos Parkı
1999 yılında Gölcük depreminde Yalova`da hayatını kaybeden insanları anmak için inşa edilen Deprem Anıtları , Yalova Sahil`de bulunuyor . 17 Ağustos Parkı içerisinde depremde hayatını kaybeden insanşarın isimlerinin yazıldığı mermer bloklar ve depremin görüntülerini içeren sergi salonları bulunuyor . Yalova`nın yaşadığı acı dolu bu depremde hayatını kaybeden insanlara başsağlığı diliyoruz … Sahilde yürüyüş yolu boyunca 10-15 dakikalık bir yürüyüş sonrası deprem anıtlarına ulaşabilirsiniz .
4- Yalova Lunapark
Yalova`nın merkezinde bulunan Lunpark`ta Yalova gezinizin eğlence durağı olarak sizleri bekliyor . Lunapark içerisinde dönme dolap , balerin , çarpışan araba gibi eğlence araçları bulunuyor . Burada deniz manzaralı dönme dolap keyfi yapabilirsiniz .
Yalova Lunapark`a Nasıl Gidilir ?
Yalova Lunapark İdo feribot iskelesine 650 metre uzaklıkta , Yalova`nın merkezinde deniz kenarında bulunuyor . İdo iskelesinden yaklaşık 10 dakikalık bir yürüyüşle lunaparka ulaşabilirsiniz . Konum için buraya tıklayınız .
5- Araştırma Sahili
Yalova`nın en güzel sahillerinden biri olan Araştırma Sahili , piknik yapmayı seven kişilerin uğrak noktası . İdo feribot iskelesinin araç girişinin hemen yanından sahile giriş bulunuyor . Araç trafiğine kapalı olan sahilde yürüyüş , kamp , piknik yapabilir yaz aylarında denizde yüzebilirsiniz . Araştırma sahilinde ağaçlıklı şahane bir bisiklet ve yürüyüş yolu bulunuyor bu yolda fotoğraf çekilebilirsiniz . Bisiklet kiralayıp bisiklet sürebilirsiniz . Akşam saatlerinde giderseniz şahane bir gün batımı izleyebilirsiniz . Araştırma sahili tüm gün geçirebileceğiniz cıvıl cıvıl bir sahil , Yalova`ya gelirseniz burada mutlaka yürüyüş yapmanızı tavsiye ederiz .
6- Yürüyen Köşk
Yalova`nın merkezinde , Araştırma Sahili ile Çiftlikköy Sahili arasında bulunan Yürüyen Köşk , Yalova`nın en gözde mekanlarından birisi . Sahil şeridi üzerinde olması ve Atatürk`ün Yalova`da bulunan üç evinden biri olması sebebiyle Yürüyen Köşk , yerli yabancı bir çok turist tarafından ziyaret ediliyor . Yürüyen Köşkün bu kadar popüler olmasının sebebi ise , görseldeki ulu çınarın kesilmemesi için köşkün yerinin değiştirilmiş olması . Yalova`da mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerden birisi .
Yürüyen Köşk`e Nasıl Gidilir ?
Yürüyen Köşk`e gitmek için ido feribot iskelesinin yanındaki sahil girişinden Araştırma Sahili`ne giriş yapmanız gerekiyor , Araştırma Sahili boyunca yürüyerek sahil bitiminde Yürüyen Köşk`e ulaşabilirsiniz .
Sahilde yürümek istemiyorsanız eğer , aracınız ile de Yürüyen Köşk`e gidebilirsiniz . Yalova Adliyesi`ne aracınızla gidip , adliye civarında aracınızı park edip , adliyenin solundaki sahil girişinden sahile giriş yaparsanız direk Yürüyen Köşk giriş tabelasına ulaşabilirsiniz . Konum için buraya tıklayınız .
Yürüyen Köşk 2024 Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri
Giriş Ücreti : Yetişkin 10 tl , Öğrenci 4 tl , 65 yaş üstü ücretsiz
Ziyaret Saatleri : Pazartesi günleri hariç haftanın 6 günü sabah 09:00 – akşam 17:00 saatleri arasında Yürüyen Köşk`ü ziyaret edebilirsiniz .
7- Kapılı Çınar – Kurtköy
Kurtköy , Yalova`nın doğası en güzel köylerinden birisi . Doğa yürüyüşü yapmaktan keyif alanların ve doğada kamp yapmayı sevenlerin uğrak noktası . Kurtköy`de çadır – karavan kampı yapabileceğiniz işletmeler , alabalık yiyebileceğiniz tesisler , ailenizle ve sevdiklerinizle piknik yapabileceğiniz bir çok yer bulunuyor . Buraya 1 gün ayırsanız tadını ancak çıkartabilirsiniz . Öncelikle doğada huzurlu bir yürüyüş ve sonrasında sevdiklerinizle piknik yaparak , keyifli vakit geçirebilirsiniz .
Kurtköy`de kamp yapmak istiyorsanız eğer bilinen iki adet kamp yeri bulunuyor . Birincisi Ormanika kahvaltı ve kamp tesisi diğeri ise Cevizli Bahçe kamp alanı . Ormanika tesisi sahibi Ahmet bey , çok iyi bir beyfendidir . Gönülden tavsiyemizdir , gönül rahatlığı ile tesisinde kamp yapabilirsiniz .
Yalova Kurtköy`de kamp yeri tesisleri :
- Ormanika kahvaltı kamp tesisi : Konum için buraya tıklayınız .
- Cevizli Bahçe kamp alanı : Konum için buraya tıklayınız .
Kurtköy Kapılı Çınar`a Nasıl Gidilir ?
Kurtköy Kapılı Çınar`a gitmek için öncelikle Kurtköy`e gelmeniz gerekiyor . Eğer kendi aracınız yoksa , Kurtköy`e giden köy dolmuşlarını kullanarak Kurtköy`e gidebilirsiniz . Köy içinden sonrasını yürüyerek gitmeniz gerekiyor . Kendi aracınızla gidecekseniz eğer konumu buraya bırakıyorum . Yalova merkezden ortalama 20 dakikalık bir yolculukla Kurtköy Kapılı Çınar`a ulaşabilirsiniz .
8- Karaca Arboretumu
Türkiye`nin ilk özel arboretumu olan Karaca Arboretum , Hayrettin Karaca tarafından kurulmuştur . 13.5 hektarlık bir arazi içerisinde 7 bin civarı bitki türü bulunuyor . Magnolia , Malas , Betula , Picea , Acer türlerine ait bir çok alt türü arboretum içerisinde görebilirsiniz . Arboretum gezmeyi seviyorsanız , Yalova`da görülecek yerler listenize mutlaka ekleyin burayı .
Karaca Arboretum Nerede ? Ziyaret Saatleri Nedir ?
Karaca arboretum Yalova merkez , Samanlıköy mahallesinde bulunuyor . Konum için buraya tıklayınız .
Ziyaret saatleri : Karaca Arbortumu sabah 10:00 – 12:00 ve öğlen 13:00 – 17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz .
9 – Höyüktepe Piknik Alanı
Höyüktepe piknik alanı Yalova`nın merkezinde Sugören köyü sınırları içerisinde bulunan harika bir yer . Burada özel bir piknik alanı mevcut ancak siz nerede isterseniz orada piknik yapabilirsiniz . 🙂 Yalova`nın tepe noktalarından birisinde olduğu için , eşsiz de bir manzarası vardır . Bir tarafı İznik Gölü , diğer tarafı Marmara Denizi`ne bakan Höyüktepe doğa içerisinde keyifli bir gün geçirmek isterseniz mutlaka listenizde olmalı .
Höyüktepe`ye Nasıl Gidilir ?
Yalova merkezden aracınızla yaklaşık 30 dakikalık bir yolculuk ile Höyüktepe Piknik Alanı`na gidebilirsiniz . Konum için buraya tıklayınız .
10- İstihkamtepe Piknik Alanı
Yalova`nın bir diğer İstanbul manzaralı piknik alanı da İstihkamtepe`dir . Burası da hem şehre yakınlığı , hem manzarası , hem doğası ile piknik severlerin tercih ettiği yerler arasında geliyor . Sezonda bir işletme tarafından işletilen tesiste piknik yapmak için masalar , işletmeciden ücretle kiralayabileceğiniz semaver , mangal gibi piknik gereçleri de bulunuyor . Gün içi İstanbul manzaralı çay – çekirdek keyfi için bile buraya gelebilir , sevdiklerinizle keyifli vakit geçirebilirsiniz .
İstihkamtepe Piknik Alanı`na Nasıl Gidilir ?
Yalova merkezden aracınızla yaklaşık 20-25 dakikalık bir yolculukla İstihkamtepe Piknik Alanı`na ulaşabilirsiniz . Konum için buraya tıklayınız .
Yalova Çınarcık ilçesinde Gezilecek yerler
- Çınarcık Plajı – Sahili
- Teşvikiye Köyü
- Erikli Şelalesi ( Çifte Şelale )
- Erikli Yaylası
- Delmece Yaylası
- Dipsiz Göl
1- Çınarcık Sahili
Çınarcık sahili ve plajları Yalova`nın en gözde yerlerinden birisidir . Yalova üç büyük şehirin ortasında olması sebebi ile yerli yabancı pek çok turistin akın ettiği bit şehir. Özellikle yaz aylarında haftasonunu değerlendirmek isteyen insanların uğrak noktası . Çınarcık plajları ise haftasonu dinlenmek isteyenler için şahane bir seçenek oluyor . Hem ulaşımı kolay , hem denizi güzel , hem de doğası güzel daha ne olsun . 🙂
Çınarcık`a Nasıl Gidilir ?
Yalova İdo İskelesi Halk otobüsleri durağından Çınarcık otobüslerine binip Çınarcık`a gidebilirsiniz . Kendi aracınızla gidecekseniz eğer , Yalova`dan yaklaşık 40 dakikalık bir yolculukla Çınarcık`a ulaşabilirsiniz . Konum için buraya tıklayınız .
2- Teşvikiye Köyü
Teşvikiye , Yalova`nın doğası muhteşem bir köyü . Yemyeşil doğası ile adeta ziyaretçilerini büyülüyor . Teşvikiye ormanında yürüyüş yapabilir , mart aylarında yağan yağmurlar sonrası oluşan yapay şelaleyi ziyaret edebilirsiniz . Teşvikiye yapay şelale yaz aylarında kurumuş oluyor ancak bahar aylarında şahane bir görsel şölen sunuyor ziyaretçilerine . Şelale etrafında piknik , kahvaltı , mangal gibi aktiviteler yapabilir , keyifli vakit geçirebilirsiniz .
Yalova Teşvikiye`ye Nasıl Gidilir ?
Teşvikiye Yalova`nın Çınarcık ilçesinde bulunuyor . Şehir merkezine yaklaşık 40 dakika uzaklıkta bulunan Teşvikiye Köyü`ne kendi aracınızla ya da toplu taşıma ile gidebilirsiniz . Kendi aracınızla gidecekseniz eğer konum için buraya tıklayınız .
Teşvikiye`ye toplu taşıma ile gitmek için , öncelikle Çınarcık`a gelmelisiniz . Yalova İdo İskelesi Halk otobüsleri durağından Çınarcık otobüslerine binip Çınarcık`a gidebilirsiniz . Çınarcık merkezden kalkan Teşvikiye dolmuşlarına binip , Teşvikiye`ye gidebilirsiniz .
3- Erikli Şelalesi ( Çifte Şelale )
Yalova`nın doğa harikası Erikli Şelalesi , kahvaltı , piknik yapmak , doğada keyifli vakit geçirmek için muhteşem bir yer . Yalova`nın Çınarcık ilçesinde , şehir merkezine 31 km uzaklıkta bulunan şelale , yazın yemyeşil , sonbaharda kahverengi renkleriyle ziyaretçilerini adeta büyülüyor . Erikli şelalesi içerisinde bir büyük bir de küçük iki adet şelale bulunuyor . Bu nedenle Çİfte Şelale olarak da anılıyor . Yalova`ya gelirseniz Çite Şelale`yi mutlaka ziyaret etmelisiniz .
Erikli Şelalesi`ne Nasıl Gidilir ?
Erikli Şelalesi Yalova`nın Çınarcık ilçesinde bulunuyor . Şehir merkezine yaklaşık 1 saat uzaklıkta bulunan şelaleye kendi aracınızla ya da toplu taşıma ile gidebilirsiniz . Kendi aracınızla gidecekseniz eğer konum için buraya tıklayınız .
Toplu taşıma ile gidecekseniz öncelikle Çınarcık`a gelmelisiniz . Yalova İdo İskelesi Halk otobüsleri durağından Çınarcık otobüslerine binip Çınarcık`a gidebilirsiniz . Çınarcık`a geldikten sonra , ido iskelesi yanındaki otobüs duraklarından sabah 11:00 ile 13:00 arasında kalkan Erikli yaylası minibüslerine binerek Erikli Şelalesi`ne ulaşabilirsiniz . Dönüşte de saat 17:00 e kadar Teşvikiye Kent Ormanı girişinden aynı minibüslere binerek Çınarcık`a geri dönebilir buradan da Yalova Merkez`e gidebilirsiniz .
Yalova`da Gezilecek Diğer Yerler
- Çiftlikköy Sahil – Çiftlikköy
- Yalova Termal Yolu – Termal
- Yalova Termal Kaplıcaları – Termal
- Termal Atatürk Köşkü – Termal
- Hersekzade Ahmet Paşa Cami , Hersek Lagünü ve Gölü – Altınova
- Armutlu Sahil ve Plajları , Armutlu Kaplıcaları – Armutlu
1- Yalova Çiftlikköy Sahili
Yalova`nın yürüyüşü en keyifli , muhteşem sahili Çiftlikköy Sahili Yalova gezinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerin başında geliyor . Hatta öyle ki bu sahil şeridinde Özdilek yanındaki sahil girişinden girip , İdo feribot iskelesi yanındaki sahil yolu çıkışına kadar yüremelisiniz . Tadı ancak öyle çıkıyor . Ya da tam tersini deneyin ve İdo feribot iskelesi yanındaki sahil yolu girişinden girerek , Özdilek yanındaki sahil girişine kadar yürüyün ve bunu da tam gün doğumu saatlerine yakın yapın ki , Yalova`nın eşsiz günbatımına da şahit olun .
Çiftlikköy sahil şeridi yürüyüşü ortalama 1 saat sürüyor . Bu yolculuğun büyük bir kısmını araç trafiğine kapalı , yaya ve bisiklet yolundan oluşan yollarda yapıyorsunuz . Deniz manzaralı çardaklarda kahvaltı ya da akşam çayınızı içebilir ya da sahildeki kafelerden birinde oturup dinlenebilirsiniz . Canınız nasıl isterse 🙂 Bu sahil her ruha hitap ediyor 🙂
Yalova Çiftlikköy`e Nasıl Gidilir ?
Çiftlikköy`e İdo feribot iskelesi yanındanki sahil girişinden girerek yürüyerek gidebilirsiniz . Kendi aracınızla gidecekseniz eğer , Özdilek Avm`nin konumunu buraya bıraktım . Özdilek avm yanındaki sahil girişinde müsait bir yere aracınızı park edip yürüyüşünüzü yapabilirsiniz . Toplu taşıma ile gidecekseniz de eğer , Yalova ido feribot iskelesi yanındaki otobüs terminalinden Çiftlikköy arabalarına binerek de sahile gidebilirsiniz . 2 numaralı hat sahil hattıdır ancak diğerleri de size sahile yakın yerlerde bırakır . Beklemek istemiyorsanız eğer 4 hattan birine binerek sahile gideceğinizi söylerseniz sizi en yakın yerde bırakırlar . 🙂 Şimdiden keyifli yürüyüşler .
2- Yalova Termal Yolu – Termal
Yalova`nın en meşhur yollarından biri olan Termal Yolu üzerinde yolculuk yapmanın keyfi bir başka ! Eğer vaktiniz varsa Yalova gezinizde bu yolda bisiklet sürmenizi tavsiye ederim . İki tarafı da çınar ağaçları ile kaplı bu yolda bisiklet sürmek gerçekten çok huzurlu . Yorulunca da köy esnafından bir dondurma alıp , tatlı eşliğinde kendinizi dinlendirebilirsiniz . 🙂 Ayrıca bu yolda şahane fotoğraflar da çekilebilirsiniz ancak araç trafiğine dikkat etmeyi ihmal etmeyin .
Yalova Termal Yolu`na Nasıl Gidilir ?
Yalova ido feribot iskelesi önünden geçen termal yolu üzerinde seyir eden herhangi bir minibüse binerek Termal yoluna gidebilirsiniz . Ağaçların en sık ve en güzel olduğu noktada minibüsten inerek şahane fotoğraflar çekilebilirsiniz . 🙂
Yalova merkezden yürüyerek ya da bisiklet sürerek de termal yoluna gidebilirsiniz . Termal yolu istikametini takip etmeniz yeterli !
Ben sadece yolu görmek , bir iki fotoğraf çekilip dönmek istiyorum derseniz de buyrun konumu buraya bırakıyorum . Keyifli yürüyüşler !
3 – Yalova Termal Kaplıcaları – Termal
Türkiye`nin en gelişmiş Termal Kaplıcaları olma özelliğine sahip olan Yalova Termal Kaplıcaları yerli yabancı pek çok turist tarafından ziyaret ediliyor . Yalova`ya sadece 12 km uzaklıkta bulunan kaplıcaları mutlaka siz de ziyaret etmelisiniz . Tarihte pek çok kültüre ev sahipliği yapmış olan Termal`i Atatürk de çok severmiş , sık sık Termal`e gelir burada dinlenirmiş . Şifalı su kaynakları ve bol ziyaretçisi olması sebebiyle buraya hamamlar ve oteller yaptırmış . Termal`e tatil için bile gelebilirsiniz . Haftasonu doğa içerisinde , sıcacık kaplıca sularında hem şifa bulup hem de ruhunuzu dinlendirebilirsiniz .
Yalova Termal Kaplıcaları`na Nasıl Gidilir ?
Kaplıcalara toplu taşıma ya da kendi aracınızla gidebilirsiniz . Kendi aracınızla gidecekseniz eğer konum için buraya tıklayınız . Yalova merkezden yaklaşık yarım saate Termal Kaplıcaları`na ulaşabilirsiniz . Toplu taşıma ile gidecekseniz eğer , Yalova ido feribot iskelesi önünden geçen termal yolu üzerinde seyir eden herhangi bir minibüse binerek Termal`e gidebilirsiniz .
Sevgili okur , 5 yıldır Yalova`da yaşayan bir gezgin olarak sana anlatabildiğim en detaylı şekilde Yalova`yı anlatmaya çalıştım . Eksik olduğum , gezemediğim bir kaç yer var . Gezdikçe listemi güncelleyeceğim . Umarım senin için oldukça faydalı bir içerik olmuştur . Şimdiden bol keyifli bir Yalova gezisi diliyorum . Mutlulukla kal .🖐🏻