Ulus`ta Gezilecek Yerler

Ankara konumu itibariyle Türkiye’nin merkezine yakın bir ilimiz . Hem çevresinde hem de Ankara içinde gezilecek pek çok yer mevcut . Biz eşimle fırsat buldukça gezebildiğimiz kadar yer gezdik ve bu yazımda sizler için gezilecek yerleri listeleyeceğim .

Ankara denince akla Ulus ve Kızılay gelir . Ankara’ya gittiğinizde Kızılay ve Ulus sokaklarında yürümelisiniz . Kızılay meydanını görmeli , gençlerle dolu kalabalığın içinde kaybolmalısınız .

Kızılay ne kadar genç dolu , kıpır kıpır ise Ulus tam tersi insanı geçmişe götürüyor . Buram buram tarih kokuyor . Yaşlı amcalar ve dedelerimizin toplanma mekanı Ulus . Ve Ankara’yı anlamanın yolu Ulus’tan geçiyor …

ULUS’TA GEZİLECEK YERLER

1- I. Türkiye Büyük Millet Meclisi / Kurtuluş Savaşı Müzesi

1.Tbmm-Kurtulus-Muzesi-1-1024x683 Ulus`ta Gezilecek Yerler

Fotoğraf Kaynak : Vikipedi

Ankara Ulus meydanında bulunan I. Türkiye Büyük Millet Meclisi binasının inşaasına, 1915 yılında başlanmıştır. İlkin İttihat ve Terakki Cemiyeti kulüp binası olarak tasarlanmış binanın planı evkaf mimarı Salim Bey tarafından yapılmış, inşasına ise kolordunun askeri mimarı Hasip Bey nezaret etmiştir.

Türk mimari stilinde olan iki katlı binanın en belirgin özelliği duvarlarında Ankara taşı (ANDEZİT) kullanılmış olmasıdır.

Kurtuluş Savaşı Müzesi’ni ben ziyaret etmedim ama siz Ankara’ya giderseniz ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

Kurtuluş Savaşı Müzesi nerededir ? Giriş ücreti ne kadardır ?

Müze Ulus meydanda bulunuyor .

Giriş ücreti : 60 tL . Müzekart ile giriş ücretsiz .

2- II. Türkiye Büyük Millet Meclisi / Cumhuriyet Müzesi

2.Tbmm-Cumhuriyet-Muzesi-1 Ulus`ta Gezilecek Yerler

Fotoğraf Kaynak : Vikipedi

II. Türkiye Büyük Millet Meclisi , 1923 yılında mimar Vedat Tek tarafından Cumhuriyet Halk Fırkası Mahfeli olarak tasarlanmış ve daha sonradan işlevi değiştirilerek meclis olarak kullanılmış .

Bodrum üzerine iki katlı olan bu yapının iç bölümleri, iki kat boyunca yükselen ortadaki meclis salonunun üç kenarına dizilmişlerdir. Girişten sonra enine uzanan, iki ucunda merdivenlerin yer aldığı geniş geçit, Selçuklu ve Osmanlı bezeme motiflerinin yer aldığı bir tavanla örtülmüştür. Benzer bir biçimde ele alınmış yerlerden birisi de büyük salondur. Yer yer localarla değerlendirilen bu salonun özellikle yıldız motiflerini içeren ahşap tavanı, sonradan düzenlenen taç kapı ve bazı noktalar dışında kemerler, saçaklar, yer yer çinilerin yer aldığı bölümler ile bu dönemin mimari özelliklerini yansıtmaktadır. I. Türkiye Büyük Millet Meclisi binasının yetersiz olması ve gelişen Cumhuriyet Türkiye’si meclisinin ihtiyaçlarını karşılayamaması nedeni ile bina bir takım değişiklikler geçirmiş, sonra da II. Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak 18 Ekim 1924 tarihinde hizmete açılmıştır.

Müzeyi mutlaka gezmenizi tavsiye ederim . Kendinizi tarihin içinde buluyorsunuz . Her bir odadaki mobilyalar o kadar ihtişamlı ki gözlerinizi alamıyorsunuz …

Cumhuriyet Müzesi nerededir ? Giriş ücreti ne kadardır ?

Giriş ücreti : 60 TL .  Müzekartınız varsa giriş ücretsiz .

Yaz kış açılış saati 09:00 / kapanış saati 17:00

Konumu : Müze Ulus merkezde bulunuyor .

Nasıl gidilir ?

Kurtuluş Savaşı müzesinden yaklaşık 200 m Kızılay istikametinde yürüyerek Cumhuriyet Müzesi’ne ulaşabilirsiniz .

3-HACI BAYRAM CAMİİ

Haci-Bram-Veli-Camii-1-1024x683 Ulus`ta Gezilecek Yerler

Hacı Bayram Camii 831 H.(1427/28) tarihinde yapılmıştır . Bugünkü haliyle 17. Ve 18. asır camilerinin karakterini taşımaktadır . Cami uzunlamasına dikdörtgen bir plana sahiptir. Kuzeyde ve batıdaki son cemaat yeri sonradan ilave edilmiştir. Türbenin güneydoğu duvarında kare planlı taş kaideli, silindirik tuğla gövdeli ve iki şerefeli minare bulunmaktadır.

Ankara’ya giderseniz , Ankara’nın ruhunu hissetmek için Hacı Bayram Camii’ni mutlaka ziyaret etmeli , bir namaz vaktini Hacı Bayram’da geçirmelisiniz .

Hacı Bayram Camii’ne Nasıl Gidilir ?

Hacı Bayram Camii Ulus meydana yürüme mesafesindedir . Ulus meydandan yürüyerek Hacı Bayram Camii’ne ulaşabilirsiniz . Camii yanında Hacı Bayram Veli türbesi bulunmaktadır . Camii ziyaretinden sonra türbeyi de ziyaret edebilirsiniz .

4- AUGUSTUS TAPINAĞI

Augustus-Tapinagi-1 Ulus`ta Gezilecek Yerler

Fotoğraf Kaynak : Vikipedi

Roma Döneminin önemli yapıtlarından biri olan tapınak , son Galat Hükümdarı Amintos’un oğlu Kral Pylamenes tarafından Augustus’a bağımlılık nişanesi ve Galatya Eyaletinin Roma’ya katılmasını kutlamak amacıyla M.Ö. 25 yılından sonra yapılmıştır .

Augustus Tapınağı nerededir ? Giriş ücreti ne kadardır ?

Yaz ayında açılış saati 09:00  / kapanış saati 19:00

Kış ayında açılış saati 08:00 / kapanış saati 17:00

Giriş ücreti : Ücretsiz

Konumu : Augustus Tapınağı, Ulus’ta Hacıbayram Camii’nin bitişiğinde yer almaktadır .

5 – Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Anadolu-Medeniyetleri-Muzesi-1-1024x682 Ulus`ta Gezilecek Yerler

Fotoğraf Kaynak : Vikipedi

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Ankara’nın Ulus ilçesinde bulunuyor . Ankara Kalesi’nin dış duvarının güneydoğu kıyısında yeni işlev verilerek düzenlenmiş iki Osmanlı binasından oluşuyor . Bu yapılardan biri Mahmut Paşa Bedesteni , diğeri Kurşunlu Han’dır.

Mahmut Paşa Bedesteni’nin Fatih dönemi baş vezirlerinden Mahmut Paşa tarafından 1464-1471 yılları arasında yapıldığı tahmin ediliyor . Kurşunlu Han’ın ise Fatih dönemi baş vezirlerinden Mehmet Paşa’nın İstanbul’un Üsküdar ilçesindeki imaretine vakıf olarak yaptırılmıştır. 1881 yılındaki yangından sonra terk edilen her iki yapı daha sonra Atatürk’ün isteği ile Anadolu’dan toplanan eserleri sergilemek amacıyla uzun yıllar süren yenileme çalışmaları sonucunda müzeye dönüştürülmüştür.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi`ne Nasıl Gidilir ?

Anadolu Medeniyetler Müzesi , Ankara Kalesi’ne oldukça yakın bir bölgede . Ulus’tan Kaleye doğru çıkarken yol üstünde bulunuyor müze . Önce müzeyi daha sonra da Kaleyi ziyaret edebilirsiniz .

6 – Rahmi M . Koç Müzesi

Rahmi-M-Koc-Muzesi-Turk-Traktoru-1-1024x682 Ulus`ta Gezilecek Yerler

Fotoğraf Kaynak : Vikipedi

Rahmi M. Koç Müzesi Ulus’ta eskiden At Pazarı olarak bilinin mevkiide , Çengelhan içinde bulunuyor . Oldukça büyüleyici bir müze . Ben gezerken çok keyif almıştım . 

Müzede, 1850’li yıllardan itibaren sanayide kullanılan araçlar, ilk daktilo, ilk televizyon gibi çeşitli elektronik araçlar ; denizcilik, havacılık, karayolu taşımacılığı gibi alanların geçmişine ait objeler sergileniyor . Gerçekten çok ilginç objeler mevcut , mutlaka müzeyi ziyaret etmelisiniz .  Müzedeki eserlerin çoğu Rahmi Koç koleksiyonundan bağışlanmış .  

Müze, İstanbul‘da, Haliç’teki Lengerhane binasında 1994’ten itibaren hizmet veren Rahmi M. Koç Müzesi‘nden sonra Rahmi Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı tarafından açılan ikinci sanayi müzesidir.

Müze pazartesi günü hariç haftanın diğer günlerinde ziyarete açık .

Salı – Cuma Günleri : 10:00 – 17:00 saatleri arasında ,

Cumartesi – Pazar ve Bayram Günleri ise

1 Ekim – 31 Mart tarihleri için saat : 10:00-18:00

1 Nisan – 30 Eylül tarihleri için saat 10:00-19:00 arasında ziyarete açık .

Giriş Ücretleri :

Yetişkin : 160TL – Öğrenci : 80 TL / Öğrenci Grup (10 kişinin üzerinde) : 50TL

7- Ulucanlar Cezaevi Müzesi

Ulucanlar Cezaevi , 1925-2006 yılları arasında Ankara’nın Altındağ ilçesinin Ulucanlar Semtinde faaliyet göstermiş . 2009 yılında cezaevinin müzeye dönüştürülme çalışmaları başlamış ve restarasyon çalışmaları 2010 yılında son bulmuş .

Ulucanlar Cezaevi Müzesi’ne maalesef ben gidemedim ama fırsatım olur da Ankara’ya gidersem ziyaret etmek istediğim yerlerden biri . Nazım Hikmet , Muhsin Yazıcıoğlu , Bülent Ecevit gibi bir çok ünlü , siyasetçi , edebiyatçı Ulucanlar cezaevinde mahkum edilmiş .

Müze pazartesi günleri ziyarete kapalı . Diğer günlerde ise saat 10:00-17:00 arasında ziyarete açık .

Giriş Ücretleri : Tam 10TL , Öğrenci 4TL ( müzekart geçerli değil . )

8-Ankara Kalesi

Ankara-Kalesi-3-1024x683 Ulus`ta Gezilecek Yerler

Ankara’ya tepeden bakmaya ne dersiniz ? O zaman sizi Ankara Kalesi’ni ziyarete davet ediyorum . Kalenin yapılış tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber , Hititler tarafından inşa edildiği düşünülüyor . Ankara kalesi, tepenin yüksek bölümünü kaplayan iç kale ve çevresini kuşatan dış kaleden oluşuyor . Kale’ye birkaç kez çıktık . Yukarıdan aşağıya baktığınızda Ankara’nın eski evlerini , tarihi dokusunu seyredebilirsiniz .

Beni en çok eski evler etkiliyor . Çok çok eski yıllara dönmüş gibi hissettiriyor . Bu fotoğraf kaleye çıkarken geçtiğim sokaklardan birine ait . Sizce de çok güzel değil mi …

Ankara Kalesi civarında pek çok eski ev , hediyelik eşyacı gezip göreceğiniz yerler mevcut . Bir sokaktan girip diğerinden çıkacağınız keyifli bir gezi noktası . Ankara’ya yolunuz düşerse mutlaka bu Kaleye çıkmalı ve sokaklarında dolaşmalısınız .

Ankara Kalesi Nerede ? Nasıl Gidilir ?

Ankara Kalesi Ulus’ta bulunuyor . Ulus meydandan Anıtın ordan yukarı doğru yürüyerek kaleye çıkabilirsiniz . Kale’ye giriş ücretsiz . Kaleyi 08.30 – 17.30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz .

9- Hamaönü

Hamamonu-1-1024x683 Ulus`ta Gezilecek Yerler

Ankara’nın en sevdiğim tarihi bölgelerinden biri . Mimari yapılarıyla dikkat çeken , rengarenk cıvıl cıvıl bir bölge .

Hamamönü , adını bir Türk boyu olan Oğuzların Bayındır boyu beylerinden Karacabey’in yaptırdığı Çifte Hamam’dan almıştır. Tarihi Karacabey Hamamı da buradadır .

Hamamönü’nde birçok tarihi cami ve konak bulunmaktadır . Mehmet Akif Ersoy Müze Evi de Hamamönü’nde gezilecek yerler arasında yer alıyor .

Benim en sevdiğim köşelerden biri ise Hamamönü Sanat Sokağı . Burada çeşitli kurslar ve aktiviteler yapılmakta . Bu kurslara dilerseniz katılım sağlayabilirsiniz .

Hamamönü nerede ve nasıl gidilir ?

Konumu : Altındağ Belediyesi’nin hemen yanındadır .

Kızılay’dan metroya binip Dikimevi istikameti yönünde gidip Kurtuluş durağında inmelisiniz . Kurtuluş durağından yukarı yönde yürüyerek Hamamönü’ne ulaşabilirsiniz .

Ulus’tan ise Hamamönü yönünde giden ego ya da dolmuşlara binip Hamamönü durağında inebilirsiniz .

10- Gençlik Parkı

Genclik-Parki-1 Ulus`ta Gezilecek Yerler

Gençlik Parkı , Cumhuriyet tarihinin ilk parklarından biri .  Ulus’ta 28 hektar arazi üzerinde kurulmuş . 1936 yılında yapımına başlanmış ve park 19 Mayıs 1943 yılında hizmete açılmış .

Gençlik parkı , 10 bin metrekare opera binası ve 240 bin metrekarelik rekreasyon alanından oluşuyor . Park içerisinde , tiyatro binası, kadın dayanışma merkezi, yabancı turistlere mihmandarlık yapmak amacıyla oluşturulan turizm ofisi, nikah ve düğün salonu, kültür ve gençlik merkezleri, belediye kabul salonu, çay bahçeleri, restoranları ve yürüyüş alanları mevcut . 25 bin metrekarelik bir alanda kurulmuş lunaparkı mevcut .

Gerek eğlence , gerek kültürel aktiviteler yapmak amacıyla gençlerin oldukça ilgisini çeken park , göl kenarı dinlenme alanları ile Ankara’nın yaşlı nüfusuna da hitap ediyor .

Ankara’da yaşayan insanlar için özellikle nefes alma noktası . Ulus’ta gezerken yorulduğunuzda dinlenmelik , doğa içinde huzur bulmalık bir köşe .

Konumu : Ulus Meydanı ve Sıhhiye’ye yakın bir konumda bulunuyor . Sıhhıyeden ya da Ulus meydandan yürüyerek kolaylıkla ulaşabilirsiniz .

Ulus’ta gezmeniz gereken en önemli yerleri listeledim . Tarihi ve kültürel bir gezi yapmaksa niyetiniz mutlaka listedeki yerleri ziyaret etmelisiniz .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir