İstanbul , doğup büyüdüğüm , özlem duyduğum şehir . Asya yakası bir başka , Anadolu yakası bir başka güzel şehir . İstanbul`u gezmeye doyamazsınız . Doğasına hayran kalacağınız yem yeşil parkları , tarihin içinde kaybolacağınız tarihi evleri , sokakları , camileri , müzeleri aklınıza ne gelirse hepsi ile sizleri büyülüyor İstanbul . Beşiktaş , Taksim , Beyoğlu , Üsküdar , buraya yaz yaz bitiremeyeceğim bir çok ilçesi hepsi birbirinden ayrı güzel , ayrı özel .
Bloğumda İstanbul`a , İstanbul ilçelerine , parklarına , müzelerine , mekanlarına her birine ayrı ayrı yer vereceğim ama bu yazımda en renkli en şirin semtlerini anlatacağım sizlere . Listeme de ilk sıradan Üsküdar`ın cıvıl cıvıl semti Kuzguncuk giriyor .
1-Üsküdar – Kuzguncuk ( Anadolu Yakası )

Eski adı Altın Kiremit olan Kuzguncuk , İstanbul’un Üsküdar ilçesinde bulunan bir semt . Anadolu yakasının en renkli , en canlı semtlerinden biri olan Kuzguncuk’u çok seveceksiniz.
Kuzguncuk’ta neler yapabilirsiniz ?
Rengarenk sokaklarında gezebilir , tarihi mekanları ziyaret edebilirsiniz .
Kuzguncuk’un en meşhur kitapçısı Nail Kitap evinde kahve eşliğinde kitap okuyabilirsiniz .
Kuzguncuk Bostanında bir mola verip , Simitçi Tahir Sokağı‘nın renkli evlerine karşı güzel fotoğraflar çekilebilirsiniz .
Birbirinden şirin Kuzguncuk kafelerinden birinde sevdiklerinizle birlikte keyifli anlar geçirebilirsiniz .
Kuzguncuk hakkında detaylı bilgi için Kuzguncukrehberimizi inceleyebilirsiniz .
Kuzguncuk`a Nasıl Gidilir ?
Kuzguncuk`a dilerseniz Üsküdar sahilden yürüyerek ya da Kuzguncuk`tan geçen dolmuşlara binerek ulaşabilirsiniz . Yürüyerek giderseniz öncesinde Fethi Paşa Korusu`nu gezip , daha sonra devam edip Kuzguncuk`ta hem dinlenip hem de semtin renkli sokaklarında günü bitirebilirsiniz . Konum için buraya tıklayınız .
2- Fener – Balat ( Avrupa Yakası )

Tarihi sokakları ile insanı kendine çeken rengarenk bir İstsnbul semti Balat .Tarihte , İspanya’dan göç eden Yahudiler’in yerleşmesiyle Balat , bir Yahudi Mahallesi haline gelmiş . Bugün semtte bulunan evler Yahudiler tarafından yapılmış , mimarileri genellikle cumbalı , 2/3 katlı ve genelde bitişik nizam şekilde tasarlanmıştır .
Balat’ta tarihi sokaklar arasında gezebilir , ikinci el mağazalarında alışveriş yapabilir , açık arttırma ile satış yapan antikacıları gezebilir , renkli kafelerinde vakit geçirebilirsiniz .
Avrupa yakasının cıvıl cıvıl , en renkli semtlerinden biri Balat’a daha önce gitmediyseniz , mutlaka gidilecek yerler listenize eklemelisiniz .
Balat`a Nasıl Gidilir ?
Balat , İstanbul`un Fatih ilçesine bağlı bir semtimiz . Eminönünden kalkan halk otobüslerinden birine binerek , Balat durağında inerek , Balat`a ulaşabilirsiniz .
Ya da eğer yürümeyi seviyorsanız , Eminönü`nden başlayıp Haliç sahil boyunca ortalama 3 -4 kilometrecik yürüyerek Balat`a ulaşabilirsiniz . Konumu buraya bıraktım .
3- Fatih Küçükpazar

Haliç`e karşı çay keyfi yapabileceğiniz Fatih`in eski yerleşim yerlerinden birisi Küçükpazar . Bir çok televizyon programı da burada çekilmiş zamanında . Tarihi sokaklarında dolaşmanın keyfi bir başka .
Küçükpazar Nerede ? Küçükpazar`a Nasıl Gidilir ?
Eminönü`ne oldukça yakın konumda bulunan Küçükpazar semti , Fatih`in Yavuzsinan ile Cibali mahalleleri arasında yer alıyor . Eminönü çarşıdan yokuş yukarı yürüyerek kolaylıkla Küçükpazar`a ulaşabilirsiniz . Konum için buraya tıklayınız .
4- Fatih – Küçükayasofya

İstanbul’un Fatih ilçesine bağlı Küçük Ayasofya , ismini mahallede bulunan camiden alıyor . Rengarenk sokakları , cumbalı evleri ile insanı adeta büyülüyor .
Gezilecek yerler
Küçük Ayasofya`nın renkli sokakları ve ismini aldığı Küçük Ayasofya Camisi gezilecek yerlerin başında geliyor . Semt adı gibi küçük bir semt ama tarihi sokakları kesinlikle görülmeye değer o yüzden İstanbul`un renkli semtleri listesine eklemek istedim . Küçükaysofya ile birlikte , Ayasofya , Eminönü ve Kadırga`yı da gezebilir , böylece tarihi bir çok yeri görebileceğiniz bir rota oluşturabilirsiniz .
Küçük Ayasofya`ya Nasıl Gidilir ?
Fatih semtinin şirin mahallelerinden biri olan Küçük Ayasofya`ya Eminönü`nden yürüyerek ya da toplu taşıma ile ulaşabilirsiniz .
Toplu taşıma ile gitmek için Eminönü iskele durağından BN1 numaralı hatta binip , Çatladıkapı durağında inmeniz gerekiyor .İndikten sonra 5 dakika yürüyerek , Küçük Ayasofya`ya ulaşabilirsiniz .
Eminönü iskelesinden yürüyerek gitmek isterseniz eğer , konumu buraya bırakıyorum . Haritadaki rotayı izleyerek , yarım saatte Küçük Ayasofya`ya gidebilirsiniz .
5- Fatih – Samatya

İstanbul`un buram buram tarih kokan semtlerinden biri olan Samatya , Avrupa yakasında Fatih ilçesi`nde bulunuyor . Semtin eski adı , anlamı Yunancada kumlu demek olan Psamatyon`dur . Zaman geçtikçe değişerek Samatya olmuştur .
Samatya`da neler yapabilirsiniz ?
Birbirinden güzel , rengarenk , tarihi sokaklarında gezebilir , yıllar öncesinde yapılmış kiliselerini ziyaret edebilirsiniz . Meşhur Samatya Meydanı`nı ve Balıkçı Müzesi de mutlaka görülecek yerler listenizde olmalı . Yeme içme için balık restorantları eğlence için meyhanaleri ile tercih edilen semtte mutlaka keyfinize göre bir mekan bulabilirsiniz . Semtin en bilinen kafesi Matya kafede keyifli vakit geçirebilirsiniz .
Samatya`ya Nasıl Gidilir ?
Fatih`in en eski semtlerinden biri olan Samatya , Eminönü`ne yaklaşık 5 km uzaklıkta bulunuyor . Samatya için yürüme rotası önerisi sunmuyorum , enerjinizi Samatya sokakları için harcasanız daha güzel olur . 🙂
Samatya`ya toplu taşıma ile gitmek için , Eminönü iskelesinden BN1 numaralı hatta binip , Gençosman Sahil durağında inmeniz gerekiyor . İndikten sonra 4-5 dakika yürüyerek Samatya`ya ulaşabilirsiniz .
Farklı alternatifler için konum linkini buraya bırakıyorum .
İstanbul`un renkli sokaklarında keyifli geziler dilerim .